Minister fyrer 40.000

Er det ikke landmandens opgave at passe den natur, der er i hans varetægt - spørger Bæredygtigt Landbrugs næstformand

placeholder_164

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Sandbygård, Glumsø

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har netop fyret 30.000 til 40.000 dedikerede naturarbejdere (danske landmænd som modtager hektarstøtte). Det skete i et fyldt telt på Naturmødet.

Ellemann sagde: En kornmark er ikke natur.

Han høstede et bragende bifald – et sådant bifald udeblev for to år siden, da Ellemanns forgænger erklærede, at for ham var en rapsmark natur.

To ministre – to holdninger.

Der bor altså agerhøns, lærker, rådyr og meget andet i afgrøderne

Hvor stiller det mig som landmand?

Er det ikke landmandens opgave at passe den natur, der er i hans varetægt? Landmandens marker er der, hvor afgrøderne vokser, men hvor også agerhøns, lærker, viber, svaler, insekter, harer, ræve, rådyr og dådyr bor, finder føde og/eller skjulesteder. Under jordens overflade er der også et liv med orme, biller, rødder, mus og muldvarp.

Hører disse fugle, insekter og dyr ikke længere til naturens undere?

Alle lever de i samklang med markens afgrøder.

Naturen tilpasser sig omgivelserne

Jeppe Aakjær skrev i Jeg lagde min gård i den rygende blæst om landbrugslandet: ”hvor viben den ruger, og lærken er gæst, for lærker er, hvor der er bønder.”

Sådan er det stadig. Kom selv ud at se en sommerdag – minister Ellemann og alle jer, der klappede på Naturmødet. Kom ud og se naturen, når hjorten stolt går over marken, når svaler fylder næbbet med insekter, når lærken synger, og viben letter? Kom og se min kornmark.

Skal naturen absolut være designet til et bestemt formål for at blive karakteriseret som natur?

Skal naturen være afgrænset fra alt andet?

Skal det være urørt skov, vådarealer, overdrev eller en ådal for at kunne kaldes natur?

Naturen tilpasser sig jo omgivelserne. Sidst jeg så en seksender, var fra en industribygning. Han stod der så rolig på græsset mellem produktionsbygningerne.

Vi plejer den grænseløse natur

Indrømmet: Det giver da arbejde til en meget stor gruppe administratorer og designere, når de skal udlægge grænserne for naturen. Er det det, der skal til? Til hvilken nytte, naturen – hverken flora eller fauna – kender jo disse grænser?

Vi andre, der færdes ude til daglig, har haft til opgave at pleje den grænseløse natur. Hvad nu, hr. minister? Skal landmanden stadig tage del i naturplejen?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

Scroll to Top