Jo, dansk landbrug er et af verdens mest klimavenlige!

Både Enhedslistens Pernille Skipper og TV2 har begået fejl i postulater om import af sydamerikansk soja

Photo by Markus Winkler

Pernille Skipper og TV2 har ingen som helst grund til at betvivle dansk landbrugs klimavenlighed.

Det fastslår Mandag Morgens faktatjek.

Enhedslistens Pernille Skipper tog således fejl, da hun i mandagens partilederdebat på DR1 angreb Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, da sidstnævnte kaldte dansk landbrug for “et af verdens mest klimaeffektive landbrug”.

Fejlbehæftet rapport

Pernille Skipper henviste til, at man skal medregne klimaaftrykket fra importen af soja fra blandt andet Sydamerika. Samme budskab har TV2 fremsat i en artikel.

Men kilden til den forkerte påstand er en fejlbehæftet rapport, som to danske forskere nu går i rette med.

Peter Lund, som er professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, siger til Mandag Morgen, at det er svært at sige, hvor dansk landbrug præcis ligger på listen, men at Danmark ligger blandt landene i toppen. Og det gælder, uanset om man medregner importen af soja til foder eller ej.

Sojaimport ændrer intet

Importen af soja har betydning for det samlede klimaaftryk af landbrugsproduktionen både i Danmark og udlandet, men når det handler om, hvor klimaeffektivt landbruget i de enkelte lande er, ændrer sojaimporten ikke på Danmarks placering.

”De lande, produktionen ellers kunne foregå i, importerer nemlig også soja, og det sted, man skal flytte produktionen hen, vil også importere soja, typisk fra det samme sted, som vi gør. Så det argument holder jo ingen vegne”, siger Jørgen E. Olesen, professor og sektionsleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Når det diskuteres, hvor klimaeffektivt dansk landbrug er i forhold til resten af EU, er det særligt to studier, der bliver henvist til, oplyser de to forskere til Mandag Morgen.

Ubrugelige resultater

Det ene studie, der er fra 2011, placerer det danske landbrug blandt de mest klimaeffektive i EU, mens et studie fra 2012 rangerer Danmark lavt.

Men ifølge Jørgen E. Olesen er grunden til Danmarks lave placering i det ene studie, at der er fejl i de tal, studiet baserer sig på.

”Det drejer sig ikke så meget om importeret soja, men blandt andet om husdyrgødning. Derfor kan resultaterne fra studiet ikke bruges til at lave en rangering”, siger Jørgen E. Olesen til Mandag Morgen.

Maskinbladet har også beskæftiget sig med sagen – dén artikel kan du læse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top