Landbruget er ikke længere skurken på Folkemødet

Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer Peter Kiær og Peter Rosendal glæder sig over positiv trend ved dette års debatter på Bornholm

peter-peter

Der var engang, hvor man ikke kunne drøfte miljøproblemer uden at nævne ordene kvælstof eller pesticider – og hvor landmændene fik skylden for stort set alverdens ulykker, samtidig med at debattørerne åbenlyst tog fødevareproduktionen for givet.

Men tingene har ændret sig på Folkemødet på Bornholm – hvis man spørger Bæredygtigt Landbrugs to bestyrelsesmedlemmer Peter Kiær og Peter Rosendal, som de seneste dage har både blandet sig i og overværet en hel del debatter i og omkring Allinge.

Noget har flyttet sig

Peter Kiær – til daglig landmand på Storgaarden i Haslev ved Ringsted – er især gået efter de klima-relaterede debatter på Folkemødet:

”Der er ikke længere en negativ fokus på landbruget. Man diskuterer måske nok behovet for eventuelt at spise mindre kød af hensyn til klimaet. Men man sætter ikke længere spørgsmålstegn ved, om vi stadig bør have en stor fødevareproduktion i Danmark. Jeg fornemmer, at der virkelig er noget, der har flyttet sig”, fortæller han.

Kun én debat om pesticider…

Peter Rosendal fra Jordrup ved Kolding er enig. Han har overværet debatter hos blandt andet Berlingske og hos fødevaretænketanken Frej, ligesom han torsdag blandede sig i en debat om teknologi på drikkevandsområdet – og han kan mærke, hvordan selv venstrefløjen ser mere nuanceret på landbrugsdrift end tidligere.

Det er desuden bemærkelsesværdigt, at kun én eneste debat på dette års folkemøde overhovedet berører landbrugets planteværnsmidler.

”Det er helt tydeligt, at klima-diskussionen har åbnet mange menneskers øjne for, at økologi absolut ikke er løsningen, fordi denne niche af fødevareproduktionen jo udleder mere CO2 end de konventionelle produkter. Men helt generelt er der en anden holdning til landbrug”, mener Peter Rosendal.

”Tidligere fokuserede man nærmest på nødvendigheden af at lukke vores erhverv. I dag taler mange om, hvor dygtige vi er i dansk landbrug – og ved også, at man ser sådan på os ude i den store verden. Der er ikke længere den fokus på at flytte produktionen ud af landet, fordi folk godt ved, at verden ikke bliver et bedre sted af at producere fødevarerne i mindre miljø- og klimavenlige lande – og at den internationale efterspørgsel jo vil være der uanset hvad”, tilføjer han.

Stolt over tilliden til landbruget

Peter Rosendal mener, at Bæredygtigt Landbrug samt stædige menige landmænd, der har turdet at tage debatten om blandt andet gødningsnormer og randzoner, har en stor del af æren for, at debatten har taget en positiv drejning:

”Man bliver ærligt talt så stolt, når man bevæger sig rundt her i Folkemøde-land og mærker, hvor glade folk er for dansk landbrug”, siger han.

Stadig et stort arbejde forude

Både Peter Kiær og Peter Rosendal understreger, at der stadig er lang vej igen, inden alle byboere forstår nødvendigheden af en effektiv fødevareproduktion baseret på rimelige rammevilkår for den danske landmand. Og Peter Kiær (iklædt en ”I Love Bacon”-t-shirt på Folkemødet) håber, at trenden fra Bornholm kan inspirere de forhandlere, som i denne tid forhandler om nyt regeringsgrundlag og i det hele taget kommer til at diktere landbrugspolitikken i kongeriget Danmark i den kommende valgperiode:

”Ikke nok med at det rammer landmanden, eksporten og samfundsøkonomien, hvis nogen nu beslutter at stække dansk landbrug med yderligere restriktioner. Vi risikerer også at forværre både miljøet og klimaet på globalt plan – og dét ligger jo ikke ligefrem i tidsånden”, fastslår Peter Kiær.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)

Scroll to Top