Landmænd protesterer mod indsatsplaner og pesticid-forbud

Bæredygtigt Landbrugs direktør opfordrer berørte landmænd til at møde op på Sabro Kro på onsdag

marksprøjte-nat-foto-hardi.dk

”Foreningen for bæredygtig grundvandsbeskyttelse” er vært, når Sabro Kro på onsdag den 3. juli lægger lokaler til et møde om indsatsplaner og forbud mod pesticider. Man kan stadig tilmelde sig her henover weekenden.

Bæredygtigt Landbrug opfordrer berørte lodsejere til at møde op på kroen.

”Intet er vigtigere end at beskytte landmændenes grundlovssikrede ejendomsret. Dette initiativ falder fint i tråd med Bæredygtigt Landbrugs vedvarende kamp mod disse ufaglige restriktioner på landbrugsdrift – og jeg kan kun tilskynde til, at man deltager i dette møde, både for at blive klogere, men også for at lægge et så stort pres som overhovedet muligt på myndighederne”, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup.

Indgreb kan og skal imødegås

Formand for Foreningen for bæredygtig grundvandsbeskyttelse er landmand og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Ulrik Lunden fra Asaa i Vendsyssel. Foreningen består foreløbig af omkring 25 landmænd.

”Mange lodsejere er endnu ikke opmærksomme på, hvordan de kan blive ramt. Og mange landmænd ved heller ikke, at det både fagligt og juridisk rent faktisk er muligt og nødvendigt at imødegå de indgreb, som kommunerne er i gang med overfor lodsejere over hele landet”, siger Ulrik Lunden.

Lodsejere fra det ganske land er velkomne

Foreningens sekretær, planteavlskonsulent Bente Andersen, fortæller, at en gruppe lodsejere allerede i januar begyndte at fremskaffe grundlaget for den faglige og juridiske indsats, som de finder nødvendig.

”Nu er vi nået så langt, at vi er klar til at samle lodsejere fra det ganske land”, siger Bente Andersen.

Hun fortæller, at foreningen varsler et sagsanlæg mod staten, fordi staten ikke har ret til at pålægge kommunerne at indføre sprøjteforbud hos landmændene.

“Den her sag er relevant for alt fra fritidslandmanden til gartnerier og alle, som ejer eller forpagter noget jord. Det er frustrerende for os fagfolk at se, at fagligheden er væk. Sager som denne kan man ikke diskutere i det offentlige rum, for der kommer det til at handle om følelser. Det er utroligt, at man ikke tænker helheden ind i sådan nogle tiltag her. De landmænd, der bliver ramt, får svært ved at dyrke pløjefrit, som politikerne godt ved, er godt for klimaet. Og så er de blinde for andre forureningskilder af grundvandet”, påpeger planteavlskonsulenten.

Advokat Hans Sønderby taler om det juridiske spor

Mødet på Sabro Kro – der har adresse på Viborgvej 780, 8471 Sabro – begynder kl. 19 og ventes at slutte ved 21.45-tiden. I de knap tre timer orienteres om foreningens formål, vedtægter og muligheden for medlemskab. Der vil være indlæg om afprøvning og godkendelse af pesticider i Danmark, ligesom advokat Hans Sønderby Christensen fra Sønderby Legal fortæller om indsatsplanerne og det juridiske spor.

Tilmelding skal ske enten på foreningens hjemmeside www.ffbg.dk eller ved at kontakte Bente Andersen på tlf. 40229611 eller via mailadressen bea@plantekonsulenten.dk.

Du kan også tilmelde dig på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside, via linket HER.

Det koster 250 kr. at deltage i mødet – og der betales kontant ved indgangen.

Du kan læse mere om mødet på Sabro Kro HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top