Samarbejde om klimaindsats er en selvfølgelighed

Vi må sammenligne produktgrupper for at sammenligne klimaaftrykket, skriver Flemming Fuglede til økologernes formand

Vårbyg 2019 juni

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Det glæder os meget i Bæredygtigt Landbrug, at Per Kølster fra Økologisk Landsforening lægger mærke til vores indlæg. Når han læser dem, kan han endog risikere at blive klogere.

Selvfølgelig handler klimaindsatsen om samarbejde. Vi samarbejder gerne på faglige præmisser. Bæredygtigt Landbrug angriber ikke økologien, men fremfører faglige argumenter for, hvorledes en produktion er klimavenlig, og vi argumenterer for, hvordan vi kan forbedre en klimavenlig produktion. Det kan da ikke være denne faglighed, Kølster betragter som et angreb?

Bæredygtigt Landbrug regner klimaindsatsen i forhold til output – altså klimaaftryk pr. produceret enhed – ikke som Kølster, der beregner pr. arealenhed. Det giver ingen mening at opgøre klimaregnskabet, som Kølster gør. Det er de bæredygtigt intensiverede afgrøder, der optager mest CO2, og det er bl.a. den CO2-binding, der kan forbedre klimaregnskabet.

Prisen afgør ikke klimaaftrykket

Det er rigtigt, at tænketanken Concito siger, at både konventionel og økologisk produktion skal udvikle sig i forhold til klimaaftrykket. Det er vi enige i, og det falder helt i tråd med Bæredygtigt Landbrugs strategi for dansk planteavl.

Der, hvor Concitos argumentation halter, er, når de siger, at økologisk produktion er mere klimavenlig, fordi produkterne er dyrere, og derfor bruger man mindre af dem. Javel, hvis den argumentation holdt vand, kunne vi jo blot hæve priserne på alle varer. Det bliver det jo ikke mere klimavenligt af.

Vi må sammenligne produktionens klimaaftryk i samme produktgrupper for at sammenligne klimaaftrykket. Og det er et faktum, at dansk produceret kød giver et af de mindste klimaaftryk – derfor er det vigtigt, at Danmark bibeholder denne produktion – efterspørgslen er der jo. Det er også Bæredygtigt Landbrugs helt klare holdning, at forbrugerne skal kunne vælge mellem både økologiske og konventionelle fødevarer. Men produceret på lige vilkår og med reel information.

Fagligt baseret arbejde, tak!

De mange angreb og forkerte beskyldninger, som Per Kølsters indlæg er fyldt af, vil jeg lade fare – blot sige: Kom nu i gang med det fagligt baserede arbejde – det er vigtigt, når vi skal nå fremtidens klimamål, der er jo masser af udfordringer. På faglighedens grund kan vi udvikle et frugtbart samarbejde.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse aviser).

Scroll to Top