Svineproducenter: Danish Crown i dødsspiral

Det er afgørende, at slagterigigant får vendt skuden nu, lyder det fra formanden for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg

gris-i-stald

I Jyllands-Posten torsdag beskrives meget rammende, hvilken dødsspiral Danish Crown er inde i.

”Det er 11. time for slagteriet at få vendt den onde cirkel”, påpeger Kim Heiselberg, som er formand for Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

Slagtningerne falder, fordi Danish Crown ikke kan følge med den tyske notering, som øger prisen for smågrise syd for grænsen og sender stadig flere smågrise sydover. Faldet i slagtninger giver overkapacitet på de danske slagterier, der øger omkostningerne og gør det endnu sværere at give en konkurrencedygtig notering.

Frygter afvikling af dansk slagtesvineproduktion

”I årevis har den pris, som slagteriet har formået at betale danske svineproducenter, ikke gjort det rentabelt at producere slagtesvin i Danmark. Derfor har der ikke været de investeringer i nye anlæg, vi alle kunne ønske os. I stedet lukker gamle nedslidte anlæg, og smågrisene bliver i stigende omfang solgt sydpå”, forklarer Kim Heiselberg – som understreger, at det er en udvikling, som svineproducenterne brændende ønsker vendt.

”Hvis vi ikke får vendt den onde cirkel, er det i værste fald en glidende afvikling af dansk slagtesvineproduktion, hvilket vi naturligvis ikke ønsker”.

Nytænkning ønskes

Kim Heiselberg er ikke i tvivl om, at den onde cirkel kalder på nytænkning i Danish Crown og en ledelse, der er langt dygtigere end den nuværende.

”Det er afgørende, at Danish Crown, der har en så dominerende stilling på det danske marked, og som er så afgørende for alle danske svineproducenter, får vendt skuden nu. Det er ikke et øjeblik for tidligt”, fastslår han.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top