Høstreportage

Varmen blæser mildt hen over et høstklart Danmark. Vi har besøgt bestyrelsesmedlem hos Bæredygtigt Landbrug, Peter Rosendal, der har et landbrug ved Jordrup tæt på Egtved

Peter Rosendal ved mejetærsker 2

Peter Rosendal sætter skærebordet til mejetærskeren. Nogle hvide sommerfugle flyver op fra noget kvas i skovbrynet og flakser nervøst væk. Selvom klokken ikke er mere end halv et, så maser temperaturen sig hastig mod 30 grader. Rundt om marken snurrer vindmøllerne afsted. Selvom temperaturen er meget høj, så blæser der stadig en let vind. De højtliggende skyer giver kun en svag beskyttelse mod solen.

Peter Rosendal sætter sig ind i førerhuset og kigger optimistisk ud på marken. Vinterbyggen står klar. Tør og lettere gylden. Sidste års katastrofehøst skygger ikke for humøret i dag.

”Når høsten er god, og vindmøllen kører rundt, så er jeg glad”, siger Peter Rosendal og smiler.

Han ejer selv en af vindmøllerne, der kan ses fra marken. Så det er ikke det æstetiske vingerne, der suser rundt, der gør ham i godt humør. Han sætter maskinen i gang og begynder at køre ned gennem marken.  Støvet fyger rundt, mens den roligt æder sig gennem marken.

Mejetærskeren er i gang med sin 20. sæson, så der er ingen GPS her. Lidt gammeldags manuel styring er heller ikke et problem.
”Den kommer til at holde min tid ud”, fortæller den 53-årige landmand.

Optimismen har ikke lagt sig ved at køre ned gennem marken med vinterbyg. Han begyndte at høste dagen før, hvor havde der været meget dug fra morgenstunden, så da de gik i gang klokken 14, så var vandprocenten 17,8. Men i dag er luften anderledes tør. De 30 grader gør deres arbejde, så han er ikke i tvivl om, at kornet er tørt. En test med fugtighedsmåleren viser da også 13,6. Det er næsten lidt for tørt, men hellere det end for vådt.

”Hvilket problem vil du have”, griner Peter Rosendal og sætter mejetærskeren i gang igen.

Hans landbrug er på 150 ha. Lige nu er det vinterbyg til fremavl, han høster. Han har 14 ha med det, og de første 10 ha blev høstet i går. Han har en vis optimisme. Det kan blive svært at få plads til kornet i laden i år.

En kvinde kommer gående med en klapvogn på markvejen for enden af marken. En blond purk tygger ivrigt på sutten og kigger på mejetærskeren, der høster og støver. Han virker ikke synderligt imponeret, men sparker lidt med benene. Kvindens grå hår afslører, at hun næppe er mor, men bedstemor på tur med lillemanden. Hun hilser venligt med et nik med hovedet.

De kommer nede fra en skov på 30 ha skov, som Peter Rosendal har liggende midt på sin ejendom. Han har sørget for, at den er god at gå tur i, og det varme sommervejr har lokket de to ud i naturen.

Peter Rosendal vender mejetærskeren, og begynder at køre væk. Lillemanden bliver trillet væk i den anden retning. Han har fået set det høstmaskineri, som han skulle i dag.

Bag dem ligger en mark med græsfrø. Det ligger fint ned. Det står for tur, men lige nu er det vinterbyggen, Peter Rosendal skal høste færdig.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top