Tak til de danske landmænd

Danske landmænd leverer en prisværdig indsats med stor produktivitet, skriver Carl Andersen (LA) i anledning af høsten

mejetaersker_raps

Af Carl Andersen, hovedbestyrelsesmedlem for Liberal Alliance, Morbærhaven 26L, 2620 Albertslund

I disse dage kører tusindvis af landmænd og maskinstationsarbejdere i døgndrift på danske veje og marker.

Høsten er i gang.

Det er en fornøjelse at se. Man har en særlig respekt for dem, som gør arbejdet til en livsstil. Landmændene bor på deres arbejdsplads. Pantsætter børneværelset for at holde hjulene i gang.

Et fascinerende og vigtigt erhverv

Dansk landbrug er en fascinerende størrelse. Under 2 procent af arbejdsstyrken er direkte beskæftiget i landbruget. De skaber følgebeskæftigelse til cirka 10 procent af arbejdsstyrken. Forvalter over 60 procent af Danmarks areal. Producerer fødevarer der brødføder over 15 millioner mennesker årligt. Et vigtigt eksporterhverv.

Landmændene har sikret en enorm produktivitet. Helt outstanding. Der bliver færre og færre landbrug. Det skyldes den strukturudvikling, som har været i Danmark de seneste mere end 100 år. Ser man bare 20 år tilbage, var der mere end dobbelt så mange bedrifter som i dag. Ændringerne betyder, at der kommer færre men større bedrifter, og samtidig er bedrifterne blevet mere specialiserede. En ”bondegård” havde for få årtier siden typisk både malkekøer, søer og slagtesvin, men i dag er det meget få landbrug, der har flere forskellige husdyrtyper. I 1950 havde vi cirka 200.000 landbrug i Danmark. I dag er tallet under 40.000, og heri er også indregnet de mange tusinde deltidsbedrifter.

Ekstrem hård konkurrence

Det skyldes landbrugets trædemølle og Engels lov. Selvom landbruget smider flere fødevarer på markedet og priserne derfor falder, så øges efterspørgslen ikke tilsvarende. Det er en ekstrem hård konkurrence.

Tak til de danske landmænd.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top