Chikane mod et erhverv

Myndighederne vælger ofte en direkte tåbelig tolkning af regler på landbrugsområdet – skriver Maskinbladets chefredaktør

20180301baeredygtigt-personale044

Af Rasmus Dalsgaard, chefredaktør for Maskinbladet

Landbruget er som erhverv hårdt belastet af en frygtelig detailregulering i et omfang, der ikke ses i andre erhverv – og heller ikke hos vores udenlandske kolleger.

Mange af reglerne er bare åndsvage – for at sige det direkte – og dem bøjer man normalt nakken og lærer at leve med. Men andre regler er næsten umulige at leve med og kan blive en direkte psykisk belastning for den enkelte landmand, fordi virkeligheden ikke kan bringes til at passe ind i lovjunglens nogle gange fantasifulde påhit.

Som landmand er man vant til at være underlagt naturens luner, og det lever man med. Men når man oven i lunefuldt og udfordrende vejr skal slås med bureaukratisk idioti som en regel om en bestemt høstdato, koger frustrationen forståeligt i mange, som har 100 andre vigtige ting at forholde sig til. Og det er direkte uværdigt, at myndighederne ikke ville give en generel fristforlængelse, da det også stod klart for skrivebords-generalerne, at slaget mod vejrguderne var tabt.

Giver ingen mening

Hvorfor skal hver landmand, der ikke kan høste en afgrøde med MFO-udlæg inden 20. august, bruge tid og energi på at skrive individuelle mails til myndighederne? Betaler vi mon en statsansat for at læse og forholde sig til de mange landmands-henvendelser? Hvorfor skal man ellers henvende sig individuelt? Det giver ingen mening.

Reglens tåbelighed blev påpeget klart og tydeligt, da forslaget i sin tid var i høring. Men myndighederne holdt fast i idéen, og daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen forsøgte at undskylde tåbeligheden ved at give EU skylden, hvilket jurister efterfølgende afviste. Idéen er rent dansk.

Myndighedernes håndtering af denne sag har derfor karakter af ren chikane. Og sådan forholder det sig desværre også i andre sager, hvor myndighederne har valgt en direkte tåbelig tolkning af reglerne.

Endnu et påhit…

Nu har myndighederne fundet på, at fritlevende husdyr ikke længere må aflives med et skud midt i den natur, som dyret lever i. En anerkendt, skånsom aflivningsform.

Og sunde, udegående dyr har også fået myndighederne på nakken i hidtil uset omfang. Tåbelige kontrollører stiller sig ind under træer og måler lysindfald, og hvis der kommer lys på pladen, tænker de, at så kan det også regne på dyrene, og så er det ulovligt, og så sendes politiet på nakken af landmanden.

Sådan er det også i transportsager, hvor myndighederne pludselig har ændret kurs, hvilket koster en masse grise livet unødigt og skaber transportproblemer, der absolut ikke gavner dyrevelfærden.

(Indlægget har også været bragt som leder i Maskinbladet, du kan læse online-versionen HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten ligeledes gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top