COOP skylder forbrugere og landmænd en undskyldning – igen!

Hvorfor fortæller dagligvare-gigant, at der ikke må bruges sprøjtemidler i økologi, og at økologi skulle sikre renere drikkevand?

æble-til-hjemmeside

Af Allan Holm Nielsen, cand.hort. Ph.D., Tænketanken Growz, Grævlingevænget 163, 5800 Nyborg

Åbent brev til COOP.

Kære COOP Danmark.

Jeg handler egentlig gerne i jeres butikker, men det skærer i mit hjerte, når I lyver for os kunder – for det har vi altså ikke fortjent.

Uge 31 udsendte I en reklame for SuperBrugsen. Her påstår I to ting:

1. At der ikke må bruges sprøjtemidler i økologi. Det er decideret vildledning. Der er ifølge økologisk vejledning adskillige sider med godkendte midler, der kan anvendes, og en nylig artikel med en økologisk æbleavler i Grovvarenyt fortalte, at han brugte 100.000 kr. om året på sprøjtemidler. Så det er altså en ommer!

2. At økologi skulle sikre renere drikkevand. Det har jeg aldrig set dokumenteret, og finder det også usandsynligt, i og med at det f.eks. er vist, at økologi fører til øget kvælstofudledning, og netop kvælstof er en hyppig og uønsket grundvandsforurening. Derudover må man i mange lande bruge f.eks. tungmetallet kobber som sprøjtemiddel i økologi (apropos punkt 1). Men kobber er også et stof, der kan havne i grundvandet, og er dermed et potentielt problem. Og sådan kunne man blive ved. Så…

I har allerede fået hug for falske øko-anprisninger i Sverige. I har allerede fået landmændene på nakken med jeres gift-maske-reklame, der skulle fremme øko igennem skræmmekampagne. Og nu dette.

Hvad er det, I prøver på? Tror I virkelig, vi forbrugere er så dumme? I skylder os en undskyldning! Lige som de landmænd I jokker over tæerne med denne her form for markedsføring. For I skader jo indirekte de konventionelle, når I kommer med den slags forkerte/udokumenterede påstande.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i bl.a. Avisen Danmark – fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “COOP skylder forbrugere og landmænd en undskyldning – igen!”

  1. Når COOP ikke forholder sig til den virkelige verden, må vi finde en butik der gør det.
    Det er ødelæggende for et lille lokalsamfund, når eneste butik er underlagt en politisk indkøbskæde.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top