Den virkelige molbohistorie

Poul Vejby-Sørensen, faglig rådgiver i Bæredygtigt Landbrug, kommenterer bemærkninger om regeringens økologi-ambitioner

byg

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro. og ekstern faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Det er både godt og nødvendigt at recirkulere næringsstoffer i fødevareproduktionen, hvad enten den er videnbaseret (”konventionel”) eller økologisk. Men det kan gøres mere eller mindre elegant.

Frank Rosager, direktør i biogasbranchen, skriver på www.altinget.dk, at regeringens mål om at fordoble det økologiske landbrugsareal i Danmark i 2030 kræver, at regeringen får aflivet en ”molbohistorie”, der udspiller sig dagligt. Nemlig at danske – og især sjællandske – økologer mangler gødning til deres marker i en sådan grad, at væksten i den økologiske fødevareproduktion hæmmes, selv om ”markedet skriger på mere økologi”. Man fornemmer, at der kæmpes om de samme næringsstoffer mellem Jylland og Sjælland.

Virkelig behov for flere støttekroner?

Den virkelige molbohistorie er dog, hvis det lykkes visse organisationer at bilde befolkningen og politikerne ind, at den stærkt opreklamerede og såkaldt ”markedsbaserede” økologiske produktion har behov for flere millioner af offentlige støttekroner, fordi ”markedet skriger på mere økologi”. Smag lige på den argumentation.

Det er også en molbohistorie, hvis politikerne på samme tid vil begrænse CO2-emissionen og udvide den klimabelastende økologiske produktion.

Bevidst konkurrenceforvridning

Der er allerede pumpet milliarder af støttekroner i den ”markedsbaserede” økologiske produktion. Herudover har supermarkederne allokeret (læs: manipuleret) flere milliarder fra den konventionelle fødevareomsætning over i det klimabelastende økologiske projekt. Der er tale om bevidst konkurrenceforvridning til skade for den moderne, videnbaserede og klimavenlige fødevareproduktion.

Hvorfor må forbrugerne ikke få et frit marked?

(Den artikel, som Poul Vejby-Sørensen kommenterer på, kan du læse HER).

Scroll to Top