Hollandske landmænd laver selvforsvarsforening

Et angreb fra miljøekstremister på en svinefarm i det sydlige Holland har fået landmændene til at gå i aktion. De har skabt Farmers Defence Force – Landmændenes Forsvarsstyrke

Udklip

I maj måned væltede det ind med miljøaktivister i en landmands stald ved Brede Heide i det sydlige Holland.

Det var begyndelsen på en ti timer lang konfrontation, hvor det hollandske politi endte med at arrestere 75 af aktivisterne.

Aktivisterne var troppet op på gården og samlede sig på gårdspladsen. Derefter brækkede de dørene til staldene op. De i alt omkring 125 aktivister besatte staldene ved at sætte sig i gangene, så landmanden og hans ansatte ikke kunne arbejde.

Det gjorde, at landmanden tilkaldte politiet, men betjentene var ikke de eneste, der ankom til gården i snesevis. Det var både almindelige betjente og ridende politi, der troppede op.

Biler blev trillet

Men landmanden fik også besøg af andre fra området. Omkring 100 landmandskolleger dukkede op for at vise deres støtte, da de hørte om optrinnet.

En del af miljøaktivisterne havde parkeret deres biler på landmandens ejendom. Dette var med til at eskalere tingene. Flere af miljøaktivisternes biler endte på ”forunderlig” vis pludselig med bunden i vejret, mens aktivisterne protesterede inde i stalden. Mistanken for dette hærværk er ikke unaturligt faldet på, at det må være nogle af de fremmødte landmænd, der væltede rundt med disse biler.

En video på Twitter viser en af bilerne blive væltet ned i en grøft. Du kan se den via linket HER.

Skabte ny organisation

For landmanden betød angrebet ikke bare en umuliggørelse af den daglige drift. Aktivisterne løb ind i stalden uden at have fulgt de veterinære retningslinjer. Dette medførte en smittefare for grisene, og der kom efterfølgende et treugers transportforbud.

I kølvandet er der altså opstået en beskyttelses-organisation, der hedder ”Farmers Defence Force”. Målet er at beskytte andre landmænd, der måtte komme til at stå i samme situation som landmanden fra Brede Heide.

På deres Facebookside skriver Farmers Defence Force, at de er en ”international gruppe af landmænd eller landbrugsrelaterede mennesker, som ønsker at beskytte eller hjælpe deres medlemmer, når de eller deres familie er i nød eller deres ejendom er under angreb fra miljøekstremister”.

Organisationen har webshop på deres hjemmeside, hvor man kan købe t-shirts og sågar et skilt, hvor man gør opmærksom på, at gården er under beskyttelse af Farmers Defence Force – på linje med ”nabohjælp”- skilte i Danmark.

Tanken er, at medlemmer vil få støtte i lignende situationer ved, at andre medlemmer dukker op. Der er dog ikke tale om, at organisationen vil anvende nogen form for voldelig adfærd.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top