Ringe viden om økologi og klima

At tale om klimavenlighed og mere økologi i samme sætning er ret så selvmodsigende - understreger maskiningeniør og fritidslandmand

richard-nielsen

Af Richard Nielsen, maskiningeniør og fritidslandmand, Hovvej 1, Fovslet, 6580 Vamdrup

Min familie og jeg er netop kommet hjem fra en sommerferie i København – og jeg må sige, at jeg er rystet over hovedstadsfolkets ringe viden om landbrugsproduktion.

”Økologi, økologi, økologi” hedder det mange steder, selv når det gælder pølser og bajere ved diverse streetfood-arrangementer. Når man så – venligt og høfligt, naturligvis – spørger madsælgerne ind til, hvorfor de sælger klimafjendtlige fødevarer, og om de egentlig har styr på konsekvenserne af økologi, er sælgerne ved at falde bagover og fortæller, at sådanne spørgsmål har de aldrig tidligere fået!

Økologi er ikke bedre for hverken natur eller klima

Til almen orientering:

Det førende tidsskrift på sit felt, Nature, har påvist, at økologi udleder 50-70 procent mere CO2 end konventionel avl. En gruppe internationale forskere tilknyttet et svensk universitet er garanter for tallene. At tale om klimavenlighed og mere økologi i samme sætning er derfor ret så selvmodsigende.

Økologi kræver i øvrigt også større arealer og betyder derfor mindre plads til natur og biodiversitet.

Dansk landbrug er klimavenligt

Lad de folk, som alligevel sværger til økologi, fortsætte med det. Men lad det dog i det mindste ske på et oplyst grundlag.

Organisationer som Bæredygtigt Landbrug gør meget for at udbrede kendskabet til det klimavenlige danske (og fortrinsvis konventionelle) landbrug. Men der er åbenlyst langt igen, når det gælder folkeoplysningen i hovedstaden!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier). 

Scroll to Top