Den tidligere direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, forsøgte sammen med markmanden Lars Larsen fra sønderjyske Eskegaard at slå verdensrekorden i hvededyrkning denne sommer.
De havde tilmeldt rekordforsøget til den berømte Guinness Book of Records. Men desværre blev det ikke en rekord i denne omgang. Alligevel har de besluttet at forsøge igen om et par år.
Det blev kun til ca. 13 tons hvede pr. hektar. Rekorden er på 16,79 tons hvede pr. hektar, så der er et stykke vej. Til gengæld blev det til en imponerende proteinprocent på 13,1 %. Afgrøden har optaget næsten 300 kilo N alene i kernen, fortæller Vagn Lundsteen.
For lidt fosfor
Han er dog ikke i tvivl om årsagen til, at de ikke kom op på rekorden:
”Vi tilførte 49 kilo fosfor. Det var alt for lidt. Der burde være tilført en halv gang mere. Ifølge mine beregninger burde afgrøden være gødet med 70 kilo fosfor for at være gødet efter ligevægt. Det har vi også lært af. Den fejl laver vi ikke næste gang”, siger han.
Uheldige med vejrforholdene
På forhånd sagde Vagn Lundsteen da også:
”Alle marginaler skal være med os, hvis vi skal slå verdensrekorden. Der er ikke plads til, at noget går galt”.
Og ikke alle marginaler var med rekordforsøget. Der var problemer med vejret tidligt på året. I marts var det koldt, blæsende og regnfuldt. Det gav bange anelser, men alligevel var der optimisme, da Bæredygtigt Landbrug i slutningen af juli besøgte marken ved Haderslev.
Men det var før, de var uheldige med vejret op til høsten. En lang periode med regn gjorde, at man mistede meget af udbyttet.
”Det vil sige, at på grund af de særlige vejrforhold til slut blev kvælstof omsat til protein i stedet for udbytte. Men der er stadig balance i kvælstof-ligevægten”, forklarer Vagn Lundsteen.
Og det var absolut ikke kvælstof, kornet manglede.
”Med en tilførsel på 354 kilo N i handelsgødning er afgrøden i ligevægt. Der burde ikke være kvælstof tilbage i jorden”, siger Vagn Lundsteen.
Rekordforsøg igen i 2021
”Vi har ikke taget N-min endnu. Hvis udbyttet/protein havde været højere, skulle vi have taget af jordens organiske ressourcer. Det vil sige have reduceret humus/kulstof-lageret”, forklarer han.
Selvom de altså var et godt stykke fra rekorden, så håber Vagn Lundsteen og Lars Larsen, at den nye viden, de har fået fra dette års forsøg, vil gøre, at de kan slå rekorden ved et nyt forsøg. Det bliver dog ikke i 2020, som de springer over, men i 2021.
Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)