Naturplejere er jaget vildt

Grotesk sag – hvor nordjysk naturplejer er blevet frikendt i Vestre Landsret – interesserer åbenlyst ikke alle nordjyske medier

Ulf Nielsen

Af Ulf Nielsen, Kollerup Strandvej 19, 9690 Fjerritslev

Har TV2 Nord fredet Fødevarestyrelsen?

Samfundet ønsker mere natur, der skal plejes.

Desværre er vi naturplejere som jaget vildt af Fødevarestyrelsen med bøder op til kr. 60.000 for at have et hul i taget på et læskur, som en skotsk højlænderbesætning aldrig brugte.

Embedsdyrlægen vurderede også, at skuret var for lille til, at alle dyrene kunne ligge ned samtidig. NB: Det skal her tilføjes, at det var den samme person, som jeg var oppe imod i retten, hvor jeg fik medhold i alle forhold, undtagen et.

Jeg har siden juni 2018 orienteret TV 2 Nord om den groteske sag, hvor Fødevarestyrelsen anklagede mig for flere forhold.

Sådan gik det i Landsretten

Landsretten har den 21. august frikendt mig for alle forholdene, undtagen krav om læskure til mine kreaturer, hvilket ikke var et krav til hårdføre kreaturer før 2012, hvor reglerne administrativt blev ændret af Fødevarestyrelsen uden gyldig grund.

Siden har Fødevarestyrelsen jagtet vi naturplejere, godt hjulpet af diverse ikke-dyrekyndige anmeldere om udegående kvæg uden læskure. Min sag startede efter en anmeldelse fra Hestens Værn i Hørsholm om, at der gik to heste af varmblodstypen i en indhegning på golfbanen i Fjerritslev. Hestene var ponyer, så anmelderen havde ikke meget forstand på heste.

Stor interesse for problemet

Mange naturplejere lider i stilhed og ophører med naturpleje, da der ikke er hjælp at hente hos vores normale rådgivere eller landboforeninger.

Hvis det ikke lykkes at få ændret på betingelserne, vil naturplejedyrene forsvinde i takt med, at samfundet ønsker mere naturpleje.

Der er stor interesse om problemet, hvilket bevises af, at en video på facebook optaget i vinter, da der var sne, af mine udegående dyr af avisen Effektivt Landbrug blev set af over 46.000, havde 377 visninger og 77 kommentarer. Videoen, som er en af de mest sete, findes stadig på facebook. Hvis man søger på Effektivt Landbrug, dukker den op med overskriften ”Ulf Nielsen mod systemet”.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i avisen Nordjyske. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten ligeledes gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top