Du kan roligt spise frugt og grønt

Der er ingen sundhedsmæssige problemer ved den såkaldte "cocktaileffekt", vurderer Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet

æble-til-hjemmeside

Nej, der er intet sundhedsmæssigt problem i EU, når det kommer til de såkaldte cocktaileffekter som følge af pesticidrester i fødevarer!

Sådan lyder konklusionen ifølge et nyt studie fra European Food Safety Authority, EFSA, der på dansk kaldes Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet. Det skriver Dansk Planteværn, paraplyorganisationen for danske pesticid-producenter og -importører, på sin hjemmeside.

EFSA er det EU-agentur, der leverer uafhængige, videnskabelige udtalelser til Europa-Kommissionen indenfor områder, der har direkte eller indirekte at gøre med fødevaresikkerhed.

Den samlede effekt på sundheden af den samlede mængde pesticidrester i fødevarer for alle befolkningsgrupper ligger således under grænseværdierne – og der er derfor ingen sundhedsmæssige problemer ved at spise frugt og grønt i EU, lyder konklusionen om de såkaldt kumulative virkninger.

I Danmark – hvor reglerne er skrappere end i EU som sådan – vurderer man tillige med en pragmatisk metode, om der er en risiko i forhold til det kumulative indtag – det, der populært kaldes cocktaileffekten – når der foreslås nye grænseværdier i EU. Herhjemme må indtaget fra et enkelt stof heller ikke udgøre mere end 20 procent af stoffets anbefalede dosis – fordi DTU Fødevareinstituttet vurderer, at man som forbruger typisk kan indtage fire andre stoffer på en dag med samme kemiske effekt i menneskekroppen.

Du kan læse mere via linket HER.

Du kan se hele nyheden fra EFSA HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top