Hvorfor får landbruget skylden for vandværkernes forurening?

De kommunale indsatsplaner, der kræver restriktioner i forhold til landbrugsaktivitet med henvisning til drikkevandet, må øjeblikkeligt trækkes tilbage - skriver bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug

vand-fra-flaske1000x400

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Det er nu kommet frem, at vandværker over det ganske land har hældt pesticider ud over egne boringer for at holde arealerne ”pæne”.

Alligevel har man gentagne gange offentligt givet både landmænd og husejere skylden for fundet af pesticider i vandværksboringerne – selv om disse boringer typisk befinder sig langt fra landbrugsjord, og selv om landmandens planteværn jo optages af planterne og ikke smides ud over perlegrus og lignende, som vandværkerne har gjort.

Helt galt står det øjensynligt til i Aarhus Kommune, hvor kommunen har besluttet at lave såkaldt boringsnære beskyttelseszoner omkring boringerne i byen Beder. Nu viser det sig, at de eneste vandværksboringer, der er blevet sløjfet i Beder-området, er sløjfet på grund af et pesticid, som Aarhus Vand selv har brugt på vandværksarealerne – eller som er beliggende i en kommunal græsplæne…

Det er utilstedeligt, at landmænd og husejere helt uberettiget og udokumenteret får skylden for andres forurening. De kommunale indsatsplaner, der kræver restriktioner i forhold til landbrugsaktivitet med henvisning til drikkevandet, må øjeblikkeligt trækkes tilbage.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Maskinbladets version HER).

Scroll to Top