Signalet til og fra Rendsborg

Tager man livet af bønderne, går resten af samfundet en hård tid i møde. Budskabet synes at være forstået i Tyskland – skriver et af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer

Photo by Quentin REY

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Jens Peter Aggesen, Agerskovgruppen, arrangerede i sidste uge i samarbejde med bl.a. Helge Lorentzen, Landbo Syd, en bustur til Rendsborg – så vi danske landmænd havde mulighed for at overvære den store tyske landmandsdemonstration der. Det var en stor oplevelse af en værdig demonstration, hvor der fra talerstolen flere gange blev takket for den danske deltagelse.

Utidig indblanding?

Jeg hører lidt på vandrørene, at nogen mener, at det var utidig indblanding af danske bønder at deltage i demonstrationen i Rendsborg. Denne holdning deler jeg ikke. Som deltager på turen kan jeg ”afsløre”, at formålet var at sende et signal til vore tyske kolleger om, at deres ængstelse for og demonstration imod den bebudede skærpelse af reguleringen af landbruget er vigtig og rettidig omhu.

Af skade bliver man klog. Da følelserne tog over i det danske lovgivningsarbejde for 30 år siden, og fagligheden og den sunde fornuft blev skrinlagt, gik det op ad bakke for danske landmænd. Vi forsømte dengang i tilstrækkelig grad at komme med faglige input til lovgivning omkring reguleringen af erhvervet. Resten af historien kender de fleste. Når først skaden er sket, kræver det ekstra mange anstrengelser at få ”toget” tilbage på skinnerne.

Tydelig tale

Denne ulykke søger tyskerne at afværge, inden det går (for) galt. Dette gjorde de meget elegant i tirsdags med det fysiske ”facebook-opslag” med mange tusinde traktorer på gaderne i flere større byer. Det var tydelig tale, og på en måde der trods ulempe for mange i trafikken blev anerkendt og vist forståelse for.

Et gennemgående slogan på mange bannere var: ”No farmers, no food, no future”. En tydelig besked til både borgere og politikere.

Med andre ord: Tager man livet af bønderne, går resten af samfundet en hård tid i møde. Budskabet synes at være forstået i Tyskland. Én af grundene kan være, at mange tyskere før murens fald oplevede knaphed på fødevarer, og den lærdom fortrænges ikke.

Venlig men bestemt udmelding

Jeg synes, der er al mulig grund til at anerkende og støtte op om tyskernes måde at sende et venligt men bestemt signal til omverdenen, om at værne om landbrugets vigtige rolle i et moderne samfund.

Enhver, der vil drage en sammenligning til en såkaldt miljøorganisations uacceptable og retsstridige aktion på Sjælland, tager grundigt fejl.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, onlineversionen kan du læse HER).

Scroll to Top