BL om nye efterafgrødekrav: En sviner til danske landmænd

Uanstændigt – lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen om fremrykning af miljøkrav

jørgen-evald-jensen-halv-figur-grøn-baggrund-1000-px

Dybt nede i anmærkningerne til finanslovsudspillet fremgår det, at regeringen allerede til næste år vil stille miljøkrav, der medfører op til 380.000 hektar målrettede efterafgrøder eller andre kvælstof-reducerende alternativer.

Følelser, ikke fakta

Dét kommer mildest talt bag på Bæredygtigt Landbrugs direktion. Foreningen har således netop modtaget et brev fra fødevareminister Mogens Jensen (S), som svarer på en henvendelse om kvælstof og det faktum, at danske landmænd har brugt mindre gødning end antaget i de modelberegninger, der danner grundlag for kvælstofmålsætningen. I svaret nævner ministeren intet om, at regeringen har besluttet at fremrykke miljøkravene fra 2021 til 2020.

”Det er jo helt uanstændigt. Det virker helt godnat. Det er rene følelser, der er ingen bund i det. På fredag får vi forhånds-præsenteret de nye tal fra Novana-rapporten (den årlige tilstand for det danske vandmiljø, red.), men det har man åbenbart ikke tid til at vente på. Det er da en besynderlig måde at opføre sig på”, lyder det fra Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Reguleret ud fra forkerte tal

Også BL’s direktør Hans Aarestrup undrer sig:

”Det her er en decideret sviner til danske landmænd, som allerede har gjort en stor indsats – og som i øvrigt er blevet reguleret ud fra forkerte tal, idet prognoserne jo skød 65.000 tons ved siden af. Vi skal heller ikke glemme, at den internationale evaluering af de danske kvælstofmodeller fastslog, at vi i Danmark er alt for fokuserede på kvælstof”, siger Hans Aarestrup.

Du kan læse mere om det nye massive krav om efterafgrøder i Effektivt Landbrug via linket HER. Jørgen Evald Jensens reaktion fremgår af artiklen HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top