Det danske overvågningssystem til sikring af grundvandet virker

Danmark har et unikt kontrolsystem og har allerede strammet reglerne for brug af svampemidler, understreger Dansk Planteværn

marksprøjte-nat-foto-hardi.dk

Når godkendte pesticider benyttes efter de gældende danske regler, giver det ikke anledning til nye begrænsninger på brugen af dem.

Det er konklusionen på overvågningen af de såkaldte VAP-marker i perioden 2015-2017 – og det glæder Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn, der organiserer de danske pesticid-importører og -producenter:

”Det er godt at se, at brugen af de testede stoffer ifølge VAP-rapporteringen ikke udgør et problem for grundvandet. Rapporten indikerer, at det danske overvågningssystem til sikring af grundvandet virker, og at vi er på forkant med udviklingen”, siger hun i en pressemeddelelse.

”Danmark har allerede strammet reglerne for brug af de svampemidler, der er omtalt i VAP-rapporten fra 2019, og Miljøstyrelsen er i samarbejde med GEUS og Aarhus Universitet i fuld gang med at teste, hvorfor midlerne findes i VAP-systemet, for der er intet, der tyder på, at der er problemer med de doser, der har været benyttet i Danmark, siden VAP-rapporteringen indikerede, at der kunne være et potentielt problem”, forklarer Tanja Andersen – og tilføjer, at hun har stor tillid til, at myndighederne har kontrol over situationen.

Danmark er det eneste land i verden med et måleprogram, der undersøger, om godkendte sprøjtemidler kan spores umiddelbart under dyrkningslaget.

Du kan læse hele pressemeddelelsen på Dansk Planteværns hjemmeside HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top