”Lad nu være med at bilde folk ind, at når vi sprøjter, så forsvinder alt liv på marken!”

Landmand og BL-medlem Knud Jeppesen svarer Danmarks Naturfredningsforenings præsident på indlæg om Roundup

20180301baeredygtigt-personale032

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Tørringvej 30, Jelling

Utroligt, hvordan man ser flere præsidenter bruge fake news for at klare sig!

Senest er det Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding, som i sit indlæg i Avisen Danmark forleden om at forbyde Roundup er så fagligt forkert og manipulerende en ”skrivebords-diplomat”, at en moderne landmand bliver nødt til at komme med lidt reel fakta.

Ja, Roundup bruges til at fjerne uønsket flerårig ukrudt som kvik og tidsler, lige før vi sår en ny afgrøde.

Så er det vrøvl at påstå, at jorden er bar, når vi straks sår en ny afgrøde, der spirer frem til glæde for insekter og fugle. Alternativt kan man harve jorden flere gange i 3-4 uger og afslutte med pløjning. Dvs. marken er sort i en måned. Dumt og ikke godt for klimaet.

Aldrig set så mange sommerfugle

Lad nu være med gang på gang at bilde folk ind, at når vi sprøjter, så forsvinder alt liv på marken. Det er direkte usandt.

Hos os her på landet har vi altså masser af viber og lærker og alle de andre dyr. Jeg har aldrig i de over 40 år som landmand set så mange sommerfugle i markerne som i år. Jeg ser tit 30-40 svaler kredse lavt rundt om maskinerne, når vi kører på markerne. Hvorfor? Ja, det er da, fordi vi hvirvler masser af insekter op, når vi kører. Kan forstå, at I ikke har den oplevelse inde i byen, men I har nok ikke bygget byerne så naturvenligt, at I kan få den fantastiske oplevelse, vi har. Jeg vil ikke bytte plads med jer, men I må gerne komme ud og se det hos os på landet.

Igen vrøvl, når du siger, at vi baserer vores produktion på kød. Vi laver da korn til mel, øl, whisky – raps til madolie, biodiesel, som vi sælger til udlandet, fordi I ikke vil bruge det i Danmark. Roer til sukker, kartofler til at spise, mel, chips, stivelse. Grøntsager og frugt.

Hvad mangler du? Så vil vi da lave det klimavenligt også. Så længe de fleste spiser kød, laver vi selvfølgelig også det. Og endda så meget, at vi kan sælge en del til udlandet. Smart, for så har vi noget at bytte med, når vi nu køber deres biler, elektronik og citrusfrugt.

Vi producerer det, kunden efterspørger

Det er godt nok ved at være træls at høre på jeres ævlen om, at vi skal ændre produktionen til menneskemaver. Få nu menneskemaverne lavet om til grøntfoder, så skal vi gerne lave mere, end vi gør nu.

Som andre moderne virksomheder laver vi selvfølgelig det, kunden efterspørger.

Vil du så også forlange, at bageren skal holde op med at sælge kager, fordi du synes, det er usundt?

Og hvilke planter vi dyrker på markerne, har da slet intet med brugen af Roundup at gøre. Intet. Det er et spørgsmål, om du vil bruge de mange klimabelastende kultiveringer af jorden eller klimavenlig Roundup?

Myten om Roundup i grundvandet

I mangel af andre argumenter kommer den med frygten for det uvisse og børns fremtid altid. Roundup er ikke fundet i grundvand efter regelret brug i landbruget, men der findes masser af BAM, fordi de fleste vandværker har brugt ukrudtsmidler rundt om deres boringer. Og DMS fra træbeskyttelse fra stakit, udhæng, træhuse m.m. Men det nævnes aldrig af DN. Der er kun sløjfet én boring i seneste årsopgørelse (2017) på grund af pesticidrester. Én. Og det på grund af BAM (træbeskyttelse), og den lå inde midt i en by! Det nævnes heller ikke af DN.

For øvrigt kan man købe plænerens, fluespray, myregift, fnat- og lusemidler i håndkøb indeholdende midler, der blev forbudt i landbruget for 10 til 25 år siden, fordi man fandt ud af, at de gik i grundvandet eller ud over dyrelivet.

I 25 år – og de bruges stadig! Lovligt!

DN, kom nu ind i den virkelige kamp for naturen.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til Avisen Danmark – fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S – der imidlertid har afvist at bringe det. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

2 kommentarer til “”Lad nu være med at bilde folk ind, at når vi sprøjter, så forsvinder alt liv på marken!””

 1. Henrik Fleischer

  Kære Knud Jeppesen.

  Det, du skriver, handler om monokultur uden viden om, hvilke arter af dyr, der overlever jeres gift. Insekter dør, fordi de spiser jeres afgrøder, derfor dræber I dem. I dræber millioner, milliarder af de insekter, der holder vores afgrøder i live. Blomstringen? Hvad med den?

  Fugle dør, fordi de ikke får deres mad. At I ser svaler svinge rundt om jeres giftsprøjter, det er bare et udtryk for, at de kan finde flygtende, flyvende insekter, der lige undslipper jeres gift. Har I tænkt på, hvad der sker med de smukke svaler, når de har spist jeres halvdøde insekter? Når de skal flyve hele vejen til Afrika, eller hvor mange tusinde kilometer, der skal dø undervejs, eller hvor mange, der bliver ufrugtbare på grund af jeres gift? Vores vands giftighed anklager I med andres fortidigheders fejl. Hmmm.

  At jeres gift er lovlig! Det var DDT også. Og så mange andre vildt giftig stoffer, generationerne før jer gjorde det. Og I undskylder vores vands giftighed med, at det, I bruger, er lovligt. Gamle fejl. Men I undlader jer at forholde jer til, at alle børn i Danmark har Glyphosfat i deres tis.Hvorfor?

  Se jer selv i øjnene, og se, og det, I gør, virkelig er i orden.

  Venlig hilsen

  Henrik Fleischer,
  Økologisk frugtamatør.

  Dybvigvej 1
  4994 Fejø

 2. Kære Henrik Fleischer.
  Som så mange andre landbrugskritikere bruger du mange floskler der viser meget lidt faglig indsigt, men det skal ikke afholde mig fra at komme med lidt oplysninger. Vi dræber altså ikke insekterne i millionvis. Nogle år kan der være rigtig mange lus i kornstrå og aks lige før høst. Ja de suger næring ud planten (og afføring på planten) og derved bliver der mindre næring i mel,gryn, eller foder til mennesker og dyr. (madspild og klimabelastende). Vi har midler der kun slår lus ihjel og derved fortsætter de andre insekter og nyttedyr deres tilværelse. Midler uden farlig for bier mærke. Men når vi sprøjter mod ukrudt har midlerne ingen negativ virkning på dyrelivet. Det er enzymer der “slukker” fotosyntesen, og planten dør. Som hvis vi ikke får ilt.

  Ligeledes rammes kornplanter nogle år kraftigt af vejrbetingede svampesygdomme (mug -råd). De midler vi sprøjter mod svamp dræber heller ikke dyr. Men de beskytter planten mod svamp på nøjagtig samme måde som vi beskytter træ mod råd med træbeskyttelse. Svampesygdomme som kan udvikle sig til giftige toksiner. Giftige for dyr og mennesker og kan faktisk fjerne op mod 3/4 af udbyttet i hårdt ramte marker. (nogle oplevede det i år). Hvis du ikke bekæmper disse ting må du og husdyrene jo spise det med. Som moderne landmand vil jeg ikke levere sådanne varer til intetanende mennesker og vore dyr mistrives ihvertfald.

  Svamp i frugt giver skurv på æbler. Spiser du så selv dem med skurv eller får du overbevist kunderne om, at det er sundhedstegn med skurv (svamp) på æbler. Eller bruger du svovl og kobber som de de gør på økofrugt andre steder?

  Det med vands giftighed synes jeg du skulle læse nogle udmærkede artikler på BL´s hjemmeside om. Det meste stammer fra vandværkernes eget brug tidligere. Kun en sløjfet boring for pesticider i 2017 med BAM fra en boring i en bymidte!

  Det med børns tis -alle børn? kender ingen der er undersøgt, men apotekere oplyser, at der er pt. mange forekomster af fnat og lus. De fjernes med pyrethrin direkte på kroppen -et middel der har været forbudt i landbrugets planteproduktion i 20 år!! Måske det nemt kan måles i urin?.

  Når vore midler har været i gennem verdens strengeste kontrol og er godkendt i Miljøstyrelsen må du og andre tro på det. Eller også må I politisk få ændret det.

  Vi havde også bly i benzin, men fjernede det og bruger stadig benzin, som stadigt er farligt ved forkert brug. Vi havde giftig freon i hvidevarer, men fandt nyt og grønnere middel. Vi finder giftig plastik legetøj og fjerner det giftige uden at fjerne alt plastlegetøj. Vi fjerner pesticider der er miljøsyndere i forhold til dyr,natur og mennesker, men godkender nye der ikke påvirker miljøet.

  Håber det var svar på noget af kritikken -moderne landbrugere lever af -i -og med naturen, så den passer vi rigtig godt på. Landmænd får også børn og børnebørn som vi gerne afleverer en frugtbar klode og rig natur til.

  Knud Jeppesen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top