Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring
Afgrøder kræver næringsstoffer – og har således brug for gødning, hvis danske landmænd fortsat skal producere korn i god kvalitet og med et tilstrækkeligt proteinindhold.
Igen i år er det bevist, at Landbrugspakken med de øgede gødningsnormer er en succes:
Ikke nok med at danske landmænd nu igen producerer kvalitets-korn, så både folk og fæ får mere af det livsvigtige protein i deres fødevarer og foder fra dansk landbrug, og at landmændene på ny er i stand til at afsætte deres varer på de internationale markeder. Vi ved også fra den netop offentliggjorte Novana-rapport fra Aarhus Universitet (den årlige status for vandmiljøet), at kvælstof-udledningen til kystvandene er stort set uændret gennem de seneste mange år, både i perioder med og uden reducerede gødningsnormer. De nyeste udledningstal er endog dalende.
Eksperterne har sagt det længe: Det er ikke gødningsmængden på det dyrkede areal, der afgør udledningens størrelse.
Det er efterhånden slået fast med syvtommersøm, at vi kan gøde fornuftigt, som det sker nu – uden at skade miljøet.
(Indlægget har også været bragt som læserbrev i en hel del medier).