Oprensning af vandløb hjælper

Gudenåen løber igen over sine bredder, men her bør man lære af erfaringerne fra Nørreå - skriver medlem af Bæredygtigt Landbrug

oversvoemmelse-1

Af Lars Bo Heltzen, landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Østrevangsvej 91, 8830 Tjele

I foråret blev Nørreå renset op.

Nørreå afvander Viborg by og oplandet omkring Viborg og har udløb til Gudenåen. Der blev gravet ca. 70 cm af bunden i Nørreå på en 200 m lang strækning lige før udløbet til Gudenåen. Det havde en meget stor effekt. Vandstanden faldt ca. 70 cm i vandløbet.

Nu kan landmændene igen arbejde på markerne og tage høslæt. Haver, huse og veje er mere sikre. Ålauget for Nørreå har længe arbejdet for oprensningen og er meget glade for den indsats, Randers Kommune ydede i foråret ved at fjerne den sandbanke, der lå lige inden udløbet i Gudenåen.

Nu løber Gudenåen igen over sine bredder.

Erfaringerne fra Nørreå viser: Få nu det store vandløb renset ordentligt op – så haver, huse, marker og veje igen kan komme oven vande.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse aviser, du kan eksempelvis læse udgaven i Midtjyllands Avis HER).

1 kommentar til “Oprensning af vandløb hjælper”

  1. Der må da være bare en lille klokke, der ringer og fortæller, at oversvømmelserne i den store Gudenå i høj grad kommer af, at vandet fra tilløb som f.eks. Nørreåen strømmer for hurtigt ud i Gudenåen. Og på samme måde er det hele vejen op gennem systemet af små tilløb. Jo mere man dræner, graver, skærer grøde og retter ud, jo værre bliver oversvømmelserne nedenfor. Og det er ikke ny viden. I Jyske Lov står: ”du må ikke må fløde anden mands ager.” Med andre ord må man ikke aflede vandet så hurtigt, at det skaber problemer med forhøjet vandstand på de marker, der ligger nedstrøms.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top