Samfundet taber på dyrere generationsskifte

En reduktion i arveskatten vil derimod gavne samfundsøkonomisk – fastslår cheføkonom og vicedirektør i Cepos

bornholmsk-gård-1000

Ikke mindst landbruget frygter for en forhøjet arveafgift – der vil ramme familievirksomhederne. Når landbruget rammes så hårdt, skyldes det dels, at mange landmænd har hele deres formue i produktionsapparatet – og at erhvervets høje gennemsnitsalder gør, at rigtig mange bedrifter står umiddelbart foran et generationsskifte.

Nu reagerer den liberale tænketank Cepos på tænketanken Krakas udmelding om, at man kan opnå en samfundsøkonomisk gevinst, hvis man anvender provenuet fra en forhøjet arveafgift klogt.

”Men det er helt overset, at der også er et samfundsøkonomisk tab ved højere skat for familieejede virksomheder i form af færre investeringer m.v. (fordi staten lægger større beslag på virksomhedens midler ved generationsskifte). Hvilken af disse to effekter der er størst, ved ingen. En reduktion i arveskatten til fem eller nul procent, finansieret ud af råderummet, for alle giver derimod en samfundsøkonomisk gevinst”, skriver Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i Cepos, i et indlæg.

Du kan læse hele Mads Lundby Hansens indlæg HER.

Det indlæg fra Kraka, som Cepos-direktøren reagerer på, kan du læse via linket HER.

Bæredygtigt Landbrug har for længst reageret mod forslaget om forhøjet arveafgift – bl.a. med et læserbrev fra næstformand Gustav Garth-Grüner, som du kan læse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top