Fødevare-produktionen er i fare

At være landmand er et fantastisk job og livsstil – hvis vi får lov til at passe vores arbejde, lyder opfordringen fra mælkeproducent Søren Kring

1-søren-kring

Af Søren Anders Kring, landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Gl. Højenvej 58, 7100 Vejle

Mange går naturligt nok op i miljøet og klimaet – men hvem bekymrer sig egentlig om, hvem der skal stå for den fremtidige fødevare-produktion?

Jeg har været mælkeproducent i 40 år. De første syv år følte jeg mig ”fri”. Men så opdagede man tre døde hummere i Kattegat – og en helt uberettiget heksejagt er derefter gået ind på mit erhverv, i stedet for at man nogensinde har taget rensningsanlæggenes udledninger alvorligt. I dag plager overregulering og bureaukrati landmændene – med det sikre resultat, at vi i en verden med en hastigt voksende befolkning kommer til at mangle fødevare-producenter i fremtiden.

De unge landmænd skræmmes væk

Politikerne har formået at skræmme en halv generation af unge landmænd væk ved at italesætte miljøproblemer, der ikke findes, samt fup-og-fidus-økologien som det eneste saliggørende.

Jeg har nok plantet 40.000 træer i min levetid samt dyrket arealer, der dagligt optager masser af CO2 – planteavl gavner nemlig i dén grad klimaregnskabet. Hvor mange har gjort en tilsvarende indsats? I hvert fald ikke de virkelighedsfjerne politikere og bureaukrater, som med garanti aldrig selv har haft jord under neglene – og som senest har beskudt os med nye meningsløse krav om efterafgrøder, der ødelægger både indtjening og humør hos mig og mine kolleger, og som intet batter.

Det giver ikke ny energi at blive svinet til

At være landmand er et fantastisk job og livsstil – hvis vi får lov til at passe vores arbejde. Men det kræver, at vi ikke svines til af medier og meningsdannere men bare engang imellem får at vide, at vi faktisk er gode til det, vi laver. Dét kunne give energi til at yde en endnu bedre indsats! Så du også fremadrettet har mad på bordet.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, Maskinbladets udgave kan du eksempelvis læse via linket HER).

Scroll to Top