Hør Peter Kiær i ophidset debat med veganer

Det vil være en underdrivelse at kalde P1-debatten ”Luk landbruget?” 2. Juledag for livlig…

kiaer-1

”Hvad med alle de døde grise, der ligger og flyder rundt omkring på din gård!?”

Julefreden blev så sandelig brudt for en stund – helt nøjagtig i 44 minutter og 11 sekunder – da Danmarks Radios P1 2. Juledag sendte en debat om dansk landbrugs fremtid. Ovenstående udsagn fra Veganerpartiets formand, Henrik Vindfeldt, blev blandt andet imødegået af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem, svineproducent Peter Kiær, med ordene:

”Kan du så opføre dig ordentligt!”

Og:

”Stop dig selv!”

Øh – døde dyr er ret normalt på et landbrug…

Værten i radiostudiet, Gitte Hansen, var nødt til at lægge sig imellem de to debatterende kamphaner med en beroligende melding til lytterne derude:

”Så vidt jeg ved, har alle landmænd brug for at få hentet døde dyr”, indskød hun stille og roligt.

Debatten kaldet ”Luk landbruget?” stillede på forhånd spørgsmålene: Skal vi spise mindre kød? Lukke store dele af landbruget? For at beskytte klimaet og passe på dyrevelfærden? Er det mishandling at avle svin, kvæg og høns på danske gårde?

Professor: Vi har en pligt til at producere fødevarer

I studiet sad altså Henrik Vindfeldt fra Veganerpartiet samt Bæredygtigt Landbrugs Peter Kiær. Og det lykkedes minsandten flere gange sidstnævnte at få taletid uden at blive afbrudt af førstnævnte. Duellanterne fik også hjælp af deres livliner, ”Gylle-Kjeld” samt professor i miljø, klima og energi, Jørgen E. Olesen. Professoren nævnte bl.a., at Danmark har en global forpligtigelse til at holde fast i vores fødevare-produktion:

”Så længe verdens forbrug af svinekød er stigende, giver det ingen mening at reducere produktionen her”, lød det fra Jørgen E. Olesen.

Veganerpartiets tydeligvis ophidsede formand mente dog nok at vide mere om dét emne end professoren…

Gaver i den søde juletid…

Debatten kom vidt omkring med fokus på alt fra dyrevelfærd og landbrugsgæld til glæden ved bacon samt det, Peter Kiær benævnte ”den grønne forskrækkelses-industri”. Også kampagnen ”Kan du leve som en gris?” fik et par ord med på vejen.

Til sidst skulle der udveksles gaver. Heller ikke dén del af programmet gik helt stille af…

Du kan høre hele radiodebatten via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top