Landbruget sendt til tælling

Landmændene har allerede lavet deres markplaner for det kommende år og må nu starte helt forfra – skriver Venstre-politiker om regeringens nye kvælstofkrav

mark1000x400

Af Anni Matthiesen (V), folketingsmedlem og medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, Egebjerg Landevej 14, Krogager, Grindsted

S-regeringen er med sine støttepartier netop blevet enige om en aftale, der pålægger landbruget at udlede langt mindre kvælstof i 2020 – hele 3500 ton for at være mere præcis. En aftale, der ikke kan ses som andet end en spand koldt vand i hovedet på dansk landbrug.

Mette Frederiksen stod for nylig på talerstolen til Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning og roste landbruget. Og i samme ombæring udtalte statsministeren, at Danmark også fremover skal være et landbrugsland.

Så langt så godt. Det kan vi sagtens blive enige om.

Under al kritik

Men med statsministerens ord i frisk erindring er det højst besynderligt, at et smalt flertal med Socialdemokratiet i spidsen nu vil tredoble reduktionen af kvælstofudledning fra landbruget.

Landbruget står helt forståeligt rasende tilbage. At regeringen og dens støttepartier her i 11. time pålægger landbruget at reducere kvælstofudledningen med hele 3500 ton allerede til næste år, er under al kritik.

Landmændene har allerede lavet deres markplaner for det kommende år. Og derfor vil aftalen betyde, at de må starte helt forfra. Derudover kunne landmændene have sået anderledes i år, hvis blot de var informeret i god tid.

Åbenbart intet at forhandle om

I Venstre havde vi sat os med ved forhandlingsbordet. For vi ønskede at sætte et aftryk på forhandlingerne, så vilkårene kunne blive mere tålelige for landbruget.

Men det stod dog lynhurtigt klart, at der slet ikke var mulighed for at sætte et aftryk, og derfor var vi desværre nødt til at forlade forhandlingerne.

Erhvervet har ellers spillet aktivt og velvilligt med

Landbruget har været en aktiv og velvillig medspiller i forhold til at nå de oprindelige reduktionsmål.

Og derfor er regeringens ageren med denne aftale mildest talt skuffende.

Handlinger som disse vidner slet ikke om en regering, der ønsker at samarbejde med landbruget.

Tværtimod sender regeringen dansk landbrug til tælling med denne aftale.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i dagbladet JydskeVestkysten. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top