Massiv opbakning til demonstration i Sønderjylland

Adskillige hundrede landmænd trak mandag en arbejdsdag ud af kalenderen for at støtte protesterne mod den nye regering

foto-aktion-3

“Grønne landmænd ønsker grønne marker – røde politikere ønsker sorte marker!”

“Hvorfor nedlægge verdens mest miljø- og klimavenlige fødevareproduktion?”

“No farmers – no food!”

“Bli’r politikken symbolsk – må du spise på polsk!”

“Når bonden er ruineret – bli’r din mad importeret!”

Budskaberne på de medbragte bannere var ikke til at tage fejl af, da adskillige hundrede landmænd mandag formiddag – i selskab med deres tro følgesvend John Deere, Ferguson, New Holland eller Fendt – indtog Gråsten Landbrugsskole til en demonstration arrangeret af Agerskovgruppen.

Landmænd fra nær og fjern havde taget imod opfordringen om at vise deres utilfredshed med den nye socialdemokratiske regerings åbenlyst landbrugsfjendtlige politik. Senest eksemplificeret ved fremrykningen af urealistiske efterafgrødekrav.

Blandt talerne var flere profiler fra Bæredygtigt Landbrug, såsom den tidligere direktør Vagn Lundsteen samt bestyrelsesmedlem Peter Kiær og Jelling-landmanden Knud Jeppesen.

“Tiden er inde til at sætte foden ned. Vi vil ikke have flere krav, reguleringer og begrænsninger af vores erhverv. I 30 år er vi blevet udsat for den ene begrænsning efter den anden. Krav, der har kostet danske landbrugsfamilier milliarder af kroner og sat mange familier på gaden – uden effekt på vandmiljøet”, lød det fra Vagn Lundsteen.

“Det ulmer i landbruget. De nye efterafgrødekrav er den græstue, der vælter vores tålmodigheds-læs. Vi vil ikke være med mere. Lad os sammen skrue op for volumen. Lad os sige nej, så det kan høres”, tilføjede han.

Peter Kiær var helt på linje:

“Det er nu, vi skal stå sammen. Vi har en fælles sag. Spred nu budskabet om, at vi har fået nok”, sagde den sjællandske landmand.

Og Knud Jeppesen fulgte trop med en bemærkning om, at det nu gælder om at kæmpe sagen i fælles flok og hver især få fat i både politikere og menige borgere, uanset om man er medlem af Bæredygtigt Landbrug, Landbrug & Fødevarer eller et politisk parti:

“Kære kolleger: Landboforeninger og Bæredygtigt Landbrug arbejder ad de politiske kanaler, de har adgang til. Man kan mene, at de gør det godt eller ikke så godt. Men vi i aktionsgruppen Oprør fra Landet er ikke et modstykke til dem”, forklarede han i sin tale.

“Vi er et supplement og skal presse på dér, hvor de andre ikke kan gøre det. Vi skal være spydspidsen, der kæmper og udnytter, at vi kender en hel masse af dem, vi omgås, og gøre landbruget positivt synlig – netop som i dag. Det er os, der sætter foden i plovfuren og siger: Hertil og ikke længere. Nok er mere end nok”, tilføjede Knud Jeppesen.

Også folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) og advokat Hans Sønderby Christensen langede fra talerstolen ud efter den røde regerings landbrugspolitik – akkompagneret af højlydte klapsalver fra forsamlingen.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kunne ikke tage fejl af landmændenes holdninger, da hun kort efter middag passerede flokken foran Gråsten Landbrugsskole på vej ind til et møde med LandboSyd. Ministeren roste det flotte fremmøde – uden dog at forholde sig til substansen…

En enkelt landmand havde medbragt et kærligt banner henvendt direkte til ministeren – og beviste dermed ligesom de øvrige fremmødte, at man godt kan kritisere i en god tone:

“Vi elsker Lea – men vil ikke ha’ mer’!”

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)

Scroll to Top