En gåde at så mange ser en fjende i glyphosat!

Landmand og BL-medlem Knud Jeppesen har haft gang i sit eget køkkeneksperiment, der skal være med til at rokke ved folks fordomme om stoffers giftighed

20180301baeredygtigt-personale032

Videnskaben har adskillige gange fastslået, at glyphosat – aktivstoffet i verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel Roundup – hverken er farligt for dyr eller for mennesker, og at mange andre ting er mere væsentligt at være på vagt overfor.

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling siger det samme: I et eksperiment hjemme i køkkenet har han undersøgt, hvor syreholdig en opvasketab egentlig er – og resultatet viser, hvor hurtigt sådanne tabs ætser sig gennem eksempelvis stanniolpapir. Videoen – delt på avisen Effektivt Landbrugs facebookside i den forgangne weekend – er gået viralt på de sociale medier.

Hvorfor kun fokus på én slags kemi?

”Når jeg ser sådan noget som det her, så bliver jeg frustreret. For det er mig en gåde, hvordan mange ser en så farlig fjende i eksempelvis glyphosat. Et harmløst middel, som forskere bakker op om, der hverken er skadeligt for dyr eller mennesker. Et middel som kun går ind og påvirker fotosyntesedelen på de planter, man rammer, men som har skabt det her ufattelige fjendebillede i en stor del af befolkningen. Samtidig bruger de lystigt løs af deres egen husholdningskemi, som går ud i rensningsanlæggene, hvor der hvert år finder 5.000 overløb sted, der løber direkte ud i vores vandmiljø”, siger Knud Jeppesen, der er medlem af Bæredygtigt Landbrug.

Det ville aldrig blive tilladt i landbruget…

”Man burde forbyde opvaskemiddel 100 år, før man forbyder Roundup, hvis man vil noget med miljøet. Vi bruger vores opvaskemaskine to gange i ugen. Når vi sprøjter marken, foregår det én gang om året. Hvis jeg stillede et forslag om at bruge opvaskemiddel i landbruget, så ville det aldrig nogensinde blive godkendt”, lyder det fra landmanden.

Du kan se videoen om Knud Jeppesens køkkenforsøg på Effektivt Landbrugs facebookside eller via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top