Bæredygtigt Landbrug kæmper for at få gebyrkroner tilbage i landmændenes lommer

Sagen er utrolig principiel også udenfor landbrugserhvervet, fastslår Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup

penge1000x400

Effektivt Landbrug afslørede forleden, at Fødevarestyrelsen vil have faktureret mere for kontrollen af dyretransporter. Avisen var kommet i besiddelse af en mail, hvor en ledende medarbejder fra styrelsen kritiserede sine ansatte for en for stor difference mellem tidsregistreringen og faktureringen.

Afsløringen falder fint i tråd med det igangværende retsopgør om gebyrer. I samarbejde med bl.a. svineproducenterne, mælkeproducenterne og brancheorganisationen FødevareDanmark kører Bæredygtigt Landbrug netop nu en sag om ulovlige gebyrer til landbruget for statslige kontrollanter.

Hvor meget kan myndighederne tillade sig at opkræve?

”Det er en utrolig vigtig sag for især de mange husdyrproducenter i vores forening. Men sagen har også enorm principiel betydning ikke bare for hele landbrugserhvervet men faktisk også langt udenfor vores branche. Hvor meget kan myndighederne i det hele taget tillade sig at opkræve af gebyrer?”, spørger Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Allerede i foråret 2016 vejrede Bæredygtigt Landbrug morgenluft i denne sag, da Kødbranchens Fællesråd og Danske Slagtermestre vandt en vigtig sag ved EU-domstolen. Slagterierne havde således i årevis betalt for uddannelsen af tilsynsteknikere, hvilket flere kreaturslagterier havde klaget over allerede tilbage i 2009. EU-domstolen fastslog i 2016, at staten ikke kan opkræve gebyrer for den pågældende uddannelse.

Erhvervet døjer med afgifter

”Man kan sige, at staten dermed havde stillet sig i vejen for fødevareerhvervets konkurrenceevne. Og det var tydeligvis ikke blot den nævnte uddannelse men også en lang række andre omkostninger, som staten uberettiget opkræver hos såvel slagterier som landbrugssektoren – og som nu burde genovervejes som følge af EU-afgørelsen. Vi så det her som intet mindre end et paradigmeskifte i forhold til, hvad man må opkræve gebyrer for i Danmark. Og er der noget, agrarsektoren her til lands lider under – så er det afgifter”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Det kan ikke gå hurtigt nok

Sagsanlægget vedrører i alt 133 gebyrordninger – og Hans Aarestrup garanterer, at kampen fortsætter for at få annulleret gebyrerne samt at få betalt penge tilbage til bl.a. landmændene:

”Det kan ikke gå hurtigt nok med at få de mange millioner uretmæssigt indkrævede kroner tilbage i fødevareproducenternes likviditet”, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs direktør.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top