Bæredygtigt Landbrug stævner staten for dyrkningsforbud

Forbuddet mod gødskning, sprøjtning og jordbearbejdning på alle paragraf 3-arealer er ulovlig ekspropriation og direkte krænkende – lyder det fra chefjurist

20180301baeredygtigt-personale014

Bæredygtigt Landbrug har besluttet sig for at stævne den danske stat for dyrkningsforbuddet på de såkaldt naturbeskyttede arealer. Det fortæller foreningens chefjurist Nikolaj Schulz:

”Et forbud mod at dyrke jord, der i hovedsagen er landbrugsjord og kun helt perifert er natur, er klokkeklar ulovlig ekspropriation. Vi tager denne kamp på vegne af alle danske landmænd – vi vil ikke acceptere, at staten tyvstjæler god landbrugsjord og slet ikke uden fuld erstatning”, siger han.

Minder om randzonerne

Resultatet af torsdagens tredjebehandling i folketingssalen indebærer, at der om to år gennemføres et forbud mod gødskning, sprøjtning og jordbearbejdning på § 3-arealerne, der samlet tæller cirka 440.000 hektar.

Beslutningen minder chefjuristen om de forhadte randzoner, som Bæredygtigt Landbrug førte og vandt en retssag på, og som efterfølgende blev ophævet. Randzonerne var i det mindste ledsaget af lidt kompensation, mens der altså ikke er nogen erstatning tilknyttet de nye indgreb.

”Miljøministeren forsøger at skubbe grænsen for indgreb i den private ejendomsret. Staten begår en massiv krænkelse med det netop vedtagne forslag, der både er ulovligt, usagligt, useriøst og i øvrigt ikke ledsaget af nogen miljøvurdering – og det er derfor på mange niveauer ugyldigt”, mener Nikolaj Schulz.

Læs også BL’s høringssvar

Du kan læse chefjuristens oprindelige indsigelser mod dyrkningsforbuddet på § 3-arealerne via linket HER, mens du HER kan se Bæredygtigt Landbrugs høringssvar.

Du kan desuden læse mere i fredagens udgave af avisen Effektivt Landbrug.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top