Poul Vejby-Sørensen

Klimarådet som politisk parti?

12. jun 2020 / Af

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro. og ekstern faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Klimarådet vil standse olieproduktionen i Nordsøen og dermed flytte den til mere forurenende positioner med bl.a. mere svovl i olien, f.eks. Mellemøsten.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, byder ind med følgende rent politiske statement: ”Jagten på nye olie- og gasfelter i Nordsøen kan skade Danmarks klimamæssige troværdighed på den internationale scene. Ved at fortsætte udbudsrunderne i Nordsøen risikerer vi at udvande den status som foregangsland, som Danmark opnår gennem ambitiøse reduktioner af drivhusgasudledninger inden for Danmarks grænser”.

Atmosfæren er altså global

Nu er det jo ganske underordnet, hvad der sker ”inden for Danmarks grænser”, eftersom vi deler atmosfæren med alle de ”uambitiøse” milliarder mennesker uden for Danmarks grænser.

”Vi er kommet frem til, at det faktisk ikke ser ud til at koste statskassen så meget, som man skulle tro”, lyder analysen fra Peter Møllgaard.

  • Ikke et ord om, at det vil blive hundedyrt, uanset hvad ”man skulle tro”.
  • Ikke en analyse af, hvor risikabelt det er at overlade initiativet til Mellemøsten.
  • Ikke et ord om, at visse opgaver fortsat kræver fossil energi.
  • Ikke en beskrivelse af mulighederne i kernekraft.
  • Ikke en rent videnskabelig behandling af emnet, som kunne danne basis for politisk afvejning i dertil indrettede organer.
  • Kun naiv snak om, at Danmark skal være ”foregangsland” med høje ambitioner i forhold til alle dem, vi anser for mindre kloge end os.
Kun skuldertræk tilovers for dansk indsats

Milliarder af klodens mennesker fortsætter ad samme spor som hidtil – når de nu ikke er forpligtet til andet.

Hvis Danmark ofrer velfærden for en ikke-målbar promille mindre CO2-udledning til verdens atmosfære, vil det næppe blive bemærket uden for landets grænser. Højst give anledning til et overbærende skuldertræk.

Saglige analyser ønskes fremfor politik

Politikerne bør se bort fra Klimarådets politiske holdninger og betinge sig, at resten af verden i et eller andet omfang gør os selskab på turen mod det grønne himmerige, for hvis vi rejser alene, bliver destinationen det økonomiske helvede.

Og hvis Klimarådet insisterer på lave politik i stedet for saglige analyser, kan de jo stille op til næste folketingsvalg.