Lad nu være med at tale landbruget ned – danske landmænd er de ægte klimahelte!

Det gavner ikke klimaet at begrænse dansk landbrugsproduktion, for vi er for længst i førertrøjen, når det handler om grøn omstilling

markfoto-2

Af Peter Kiær, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Skal man tro såkaldte miljøorganisationer, læserbreve i store landsdækkende aviser samt jungletrommerne inde fra stenbroen – så udgør landbruget et stort problem for klimaet.

Virkeligheden forholder sig stik modsat: For jo, dansk landbrug står for godt og vel en femtedel af Danmarks totale drivhusgasudledning, men via dette klimaaftryk producerer vi jo uundværlig mad til tre gange Danmarks befolkning. Dansk landbrug er i den internationale førertrøje, når det gælder den grønne omstilling, og vi er faktisk verdensberømt for vores miljø- og klimavenlighed!

Lad os håbe, at det fornøjelige budskab om dansk landbrugs utrolige meritter når ind til Slotsholmen, inden Folketingets partier til efteråret skal i gang med den del af klimahandlingsplanen, der vedrører landbruget.

For hvor ville det være en katastrofe af dimensioner, hvis vores gamle og stolte landbrugserhverv her til lands blev overreguleret i den politiske korrektheds navn. Til skade for ikke bare landmændene, fødevareproduktionen samt samfundsindtjeningen men så sandelig også i sidste ende for klodens klima.

Også gode erfaringer hjemme fra bedriften

Lidt fakta: Dansk landbrug har mindsket CO2-udledningen med 17 % siden 1990 og har i samme periode øget produktionen så betragteligt, at det svarer til 56 % mindre drivhusgasudledning per produceret fødevareenhed. Hvor mange erhverv kan prale af en sådan bedrift og omstilling?

En ny international undersøgelse bekræfter desuden, at dansk landbrug ligger helt i front klimamæssigt: Vores svineproduktion topper eksempelvis listen over de mindst CO2-udledende lande. Samtidig ved vi efterhånden en del om landbrugets positive klimabidrag – fordi velgødede marker reelt kan binde tusindvis af tons CO2.

På min egen bedrift – Storgården i Faxe Kommune på Sjælland – udnytter grisene nu foderet 30 % bedre end for 20 år siden. Den teknologiske udvikling gør også, at ingen gødning går til spilde på mine marker, og at mine udbytter er steget 25 % de seneste år – endda med langt mindre input. Mine maskiner bruger halvt så meget brændstof, og vi anvender både GPS-teknologi og graduering af gødning til dyrkningsfladen. Jorden bliver ikke pløjet mere, da vi sparer energi og hjælper klimaet ved kun at harve.

Vi landmænd vil virkelig gerne og er for længst i fuld gang med den grønne omstilling. Ja, klimaaktivister burde omfavne bønder som mig – vi er de ægte klimahelte!

Behov for flere fødevarer

Og fødevarer er der brug for. Det er simpelthen galimatias at ville skære ned for landbrugsproduktionen på en klode med voksende befolkning, øget levestandard og behov for mere og mere mad. Vi kan ikke tillade os at være dommere over, hvordan andre nationer vælger at ernære sig. Hvis vi dropper kødproduktion i Danmark, skal dét kød i stedet produceres i lande med meget større klimaaftryk – så vi har en forpligtigelse til herhjemme at lave det, vi gør så godt.

Der er sat forskningsmillioner af til klimaindsatsen, og tak for det. Men allerede inden efterårets forhandlinger er der behov for mere konkret og aktuel viden om landbrugets klimapåvirkning – både positivt og negativt. De beregnede tal, vi har om udledning, er særdeles usikre – og markernes CO2-binding medregnes ikke. Vi ved bl.a. alt for lidt om bøvser og prutter fra dyrene.

Udvikling fremfor begrænsninger

Mit råd til politikerne er: Lad nu være med hele tiden at tale landbruget og landmændene ned, og fokusér venligst på udvikling fremfor reduktioner og begrænsninger. Der er ingen som helst grund til at stække fødevareproduktionen, mindske beskæftigelsen og ødelægge milliardeksporten eller for den sags skyld at skade klimaet globalt i et febrilsk forsøg på at indfri nationale klimamål.

Dansk landbrug skal fortsat udvikle sig til at blive endnu grønnere. Men det skal ske ved teknologiske fremskridt, ikke ved at stoppe op.

Vi danske landmænd er en del af løsningen, ikke problemet, når vi taler om klima. Og vi burde efter min mening inddrages direkte i efterårets forhandlinger – da det er os, som i det daglige arbejde har gjort os erfaringer og haft stor succes med den grønne omstilling.

(Indlægget har også været bragt som synspunkt i Morgenavisen Jyllands-Posten, både i den trykte udgave samt på nettet. Du kan – hvis du abonnerer på avisen – læse onlineversionen HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top