Af Agerskovgruppen
Den nuværende (og uerfarne) miljøminister Lea Wermelin har skuffet fælt, når det kommer til at få helt kontrol over de enorme mængder urenset spildevand, der ledes ud i danske vandløb, søer og farvande.
Allerede som nyudnævnt minister lovede hun for et år siden, at der skulle ske tiltag. I et samråd i august sidste år oplistede hun fem tiltag men afviste at gøre yderligere, førend hun ”havde bedre viden på området”.
Intet er sket!
Bred politisk frustration
Faktisk har myndighederne intet overblik over, præcist hvor mange tons urenset kloakvand, der løber ud.
Udtalelser som ”Uacceptabelt, at dette område sejler” (Nye Borgerlige), ”Det er frustrerende” (De Radikale), ”Vi står i en naturkrise” (Enhedslisten), ”Hvis ikke ministeren vil levere det, så bliver vi nødt til via Folketingets miljøudvalg at levere det” (Venstre) vidner om bred politisk frustration.
Væsentlig indrømmelse
Ministeren blev atter kaldt i samråd i juni i år. Således hårdt presset kom der efterfølgende endelig en reaktion fra miljøministeren i form af et svar til SF’s miljøordfører. Det viser sig, at spildevand fra kommunale rensningsanlæg står for 80-90 procent af udledningen af kvælstof i Øresund.
Agerskovgruppen, som er en voksende, landsdækkende gruppe af landmænd med formand Jens Peter Aggesen i spidsen, er glade og lettede. I årevis har Aggesen forgæves og utrætteligt forsøgt at tale landbrugets sag i dette anliggende.
Ministerens svar er nærmest en længe ventet indrømmelse.
EU-retsstridigt
Gruppen har ved hjælp af advokat Hans Sønderby stævnet staten, og advokat Sønderby udtaler da også, at det er decideret EU-retsstridigt, at landmændene pålægges miljøtiltag for at kompensere for kommunernes udledninger. Ifølge ham strider det mod det EU-retlige forureneren-betaler-princip. Populært sagt er det ulovligt at udlede fra kommunerne og sende regningen til landmændene. Staten tillader med den ene hånd kommunerne at udlede urenset spildevand, mens staten med den anden hånd straffer landmændene med efterafgrøder, der begrænser deres fødevareproduktion. Den går ikke, fastslår advokaten.
Endelig kan landmændene øjne frikendelse for det miljøsvineri, som ikke er forårsaget af dem, men som de i årevis har både betalt for og ikke mindst været udskreget som syndebuk for!
(Indlægget er også sendt til pressen, og Agerskovgruppen har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Bæredygtigt Landbrug har forlængst stævnet staten i den store gødnings- og vandplanssag – der ikke er blevet mindre relevant med det omtalte krav vedrørende efterafgrøder – dét retsopgør kan du få en aktuel status på via linket HER og HER).