Juraekspert: Der kan rejses rigsretssag mod Mette Frederiksen

”Minkgate” bliver ved med at kaste nyheder af sig – nu viser det sig også, at minkgravene allerede kan have forurenet grundvandet

dommerhammer

Umiddelbart virker det, som om Det Radikale Venstre tøver. Men det er bestemt ikke det juridiske grundlag, der mangler, for at rejse en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen.

”Statsministeren har truffet en beslutning i koordinationsudvalget om, at alle mink skal aflives. Dermed har statsministeren handlet uden lovhjemmel”, siger professor i forfatnings- og forvaltningsret, Frederik Waage, til TV2 News-programmet Lippert.

Fundamentalt princip i retsstaten

”Myndighederne skal finde et grundlag for deres handlinger i selve loven. Det er et fuldstændig fundamentalt princip og grundlæggende for retsstaten, at der skal være demokratisk legitimation for det, man gør”, lyder det også fra professoren – som samtidig understreger, at sagen kan munde ud i en rigsretssag.

Hvis du abonnerer på TV2 Play, kan du se hele udsendelsen HER, og ellers kan du læse mere på TV2’s hjemmeside HER.

Dyster melding fra lækket rapport

Ellers er torsdag morgens store nyhed fra ”minkgate”-universet, at de omstridte minkgrave allerede kan have forurenet grundvandet. Dét viser en lækket rapport. Læs mere i Landbrugsavisens omtale HER samt Ritzau-nyheden HER.

Oprydningen efter de døde mink kan trække ud i et helt år, hvis man skal tro Jyllands-Posten, læs mere HER.

Erstatninger lader vente på sig

Fødevareminister Rasmus Prehn understreger, at minkavlerne skal have fuld erstatning – men siger også, at det først og fremmest er op til det store oppositionsparti Venstre, se HER og HER.

Erstatnings-forhandlingerne venter ifølge Landbrugsavisen på nyt fra EU, se HER. Og så har Berlingske en fin artikel om minkavlernes utålmodighed, se HER.

Spindoktor-ballade

I øvrigt følger B.T. op på balladen omkring Mette Frederiksens stabschef og spindoktor, som skulle have fjernstyret den daværende fødevareminister Mogens Jensen i minksagen. Sagen provokerer Michael Kristiansen, tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, fordi en spindoktor og stabschef slet ikke har instruktionsbeføjelser:

”Det der kunne man ikke gøre i min tid (som særlig rådgiver, red.). Så var man røget ud på røv og albuer”, siger Michael Kristiansen.

Læs mere HER.

Mere om militærets og politiets rolle

Og til de besøgende på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside, som kan udholde flere nyheder om den store skandale, kan man blive klogere på gårsdagens samråd om militærets rolle HER og HER samt om politiets rolle HER, HER og HER.

Endelig kan anbefales en stærkt regerings-kritisk kronik i Jyllands-Posten skrevet af Torben Nielsen, som er tidligere direktør for Kopenhagen Fur. Hvis du abonnerer på avisen, kan teksten ses via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top