Regler for minkgylle giver stadig ingen mening

Der er stadig ingen reel faglig begrundelse for tiltag i forhold til udbringning af minkgylle på markerne, mener faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug

jorgen-evald

Faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen, ryster på hovedet ad Fødevarestyrelsen. Han bakker op om den kritik, som Vestjysk Landboforening bringer frem i en pressemeddelelse i dag.

”Det giver ingen mening at tilsætte kalk til minkgylle. Det ødelægger blot næringsværdien, og det virker mere som symbolpolitik end fagligt begrundet”, siger Jørgen Evald Jensen.

Tilsætter man kalk til gylle, fordamper kvælstoffet som ammoniak under dannelse af varme, og der udfældes et fast stof kaldet Struvit. Ammoniakken vil fordampe ud i det nærliggende miljø, forklarer han.

”Folk skal ikke sætte liv og lemmer på spil i en intensiv ammoniakfordampning i et påbuds-vildskud. Der bør laves en risikovurdering, og det må først og fremmest måles, om der overhovedet er en risiko for virus i gyllen”, siger Jørgen Evald Jensen.

Allerede i december var han ude med en kritik af kravene til rensning af minkgylle.

”Ufaglighed og hastværk fra myndighedernes side har været et gennemgående træk – også her i sidste omgang, hvor Fødevarestyrelsen nu kræver, at der tilsættes kalk til gyllen for at sikre, at eventuel coronavirus ikke overlever”, skrev han i dengang.

Derfor er han også glad for, at Vestjysk Landboforening har udsendt en pressemeddelelse, hvor de angriber reglerne. Landboforeningen påpeger, at tilsætningen af kalk fjerner 75 % af næringsværdien fra minkgyllen. Alternativet er at udbringe gyllen efter 1. juni, hvilket der ikke er kommet en faglig begrundelse for.

”Jeg kan kun være 100 % enig i den kritik, som Vestjysk Landboforening kommer med. Datoen virker som grebet ud af luften. Fødevarestyrelsen må komme med en faglig begrundelse eller revidere datoen”, siger Jørgen Evald Jensen.

Folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede bakker Vestjysk Landboforening op og vil ifølge pressemeddelelsen tage sagen op med partiets landbrugsordfører, Erling Bonnesen.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top