Dansk landbrug og fødevaresektor skal fremtidssikres

Det vil skade både landmændene og landets fødevareeksport, hvis landbrugspolitikken bliver et rent nationalt anliggende

forår-5

Af Erling Bonnesen (V), landbrugsordfører

Fødevareforsyningerne i Danmark er stabile. Stor tak til dansk landbrug og hele fødevaresektoren.

Dansk landbrug og fødevaresektor har bidraget stærkt til, at Danmark kommer igennem coronakrisen.

Samtidig er Danmark storeksportør af fødevarer. Rigtig mange lande efterspørger danske fødevarer, der er kendetegnet ved fødevaresikkerhed og kvalitet, ligesom Danmark er blandt de lande i verden, der producerer fødevarerne med de laveste klima- og miljøaftryk.

I dag er madvarer heldigvis en selvfølge

For 150 år siden var der sult i Europa. Også efter Anden Verdenskrig var der brug for flere fødevarer til det stigende behov.

Vi kan i dag glæde os over, at det heldigvis er helt naturligt, at fødevarerne ligger klar på hylderne, når vi handler ind.

Der skal fortsat arbejdes på at fastholde og sikre stabile fødevareforsyninger.

Flere og flere lande sender signaler om, at de nu vil øge deres landbrug og fødevareforsyninger.

Det skal vi være opmærksom på, også nu i de kommende EU-forhandlinger på området, hvor flere lande forsøger at tilgodese sine egne ønsker til prioriteringer for fødevareproduktion.

Store konsekvenser

Fødevareministeren skal nu se på risikoen for, om der er ved at snige sig en renationalisering ind i landbrugspolitikken i EU.

Hvis det sker, så vil det være til stor skade for dansk landbrug og Danmarks fødevareeksport, og så skal ministeren tage højde for det i de kommende landbrugsforhandlinger.

Danmark er storeksportør af fødevarer, og hvis der kommer en renationalisering ind i den hidtidige fælles EU-landbrugspolitik, så vil det være til stor skade ikke alene for danske landmænd, men i høj grad også for mange danske slagteriarbejdere, mejerister, chauffører, alle i fødevare- og eksportsektoren og i sidste ende statskassen.

Spørgsmål til ministeren

Jeg forventer, at fødevareministeren har et stort fokus på risikoen for renationalisering af EU’s landbrugspolitik i de kommende forhandlinger i EU, og det vil vi i Venstre have et vågent øje på i den kommende tid.

Fødevareministeren skal nu forholde sig til det. Jeg har stillet spørgsmål til ministeren om det og bedt om ministeriets vurdering af sagen.

(Indlægget er også sendt ud som læserbrev til diverse medier, du kan eksempelvis læse Maskinbladets onlineversion via linket HER. Skribenten har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top