Ammoniakreglerne for husdyrbrug skal ændres

Dansk Folkepartis Lise Bech glæder sig over Bæredygtigt Landbrugs kamp mod de forhadte ammoniakregler

Demonstration i Aarhus med Lise Bech 2

Af Lise Bech, landbrugs- og fødevareordfører, Dansk Folkeparti

I sidste weekends Effektivt Landbrug kunne jeg med glæde læse, at Bæredygtigt Landbrug blæser til kamp mod de forhadte ammoniak-regler for husdyrbrug, der kom med L12 i år 2011. Det gjorde mig oprigtigt glad.

Reglerne er fuldstændig på månen. Jeg har i al den tid – dog kun en hel periode i Folketinget – kørt hårdt på for, at reglerne skal ændres. Det var lige ved at lykkes i år 2018, hvor ammoniakreglerne var kommet på efterårets kampprogram. Men så stoppede Esben Lunde Larsen som minister. Der kom en ny på posten, og så blev dagsordenen (igen) parkeret på sidelinjen.

Hasard med landbrugsfamiliers fremtid

Det er mere end tvivlsomt, at 200-700 gram kvælstof skulle spille en rolle, når den kvælstof-følsomme natur har ligget klods op og ned ad husdyrbruget i årtier. Der er positive sammenhænge mellem husdyrbrugene og udviklingen af arealerne – uden husdyrene var der ikke nogen kvælstoffølsom natur. I stedet ville de små blomster være blevet kvalt i krat og skov.

Folketinget spiller med ammoniak-reglerne hasard med danske landbrugsfamilier, og det værste er, at der ikke laves en erstatningsordning for disse landbrug. Tværtimod kan folk få lov til at slide det hele ned for til sidst at gå fra hus og hjem uden penge i hånden.

Dårlig behandling

Forestil jer, at vi i Folketinget vedtog at lave en motorvej ind gennem en by, og på samme tid gjorde opmærksom på, at motorvejen først kom om 10-20 år. For så havde folk jo tid til at nedslide samtalekøkkenet, taget og børnenes legeredskaber, fordi erstatning jo selvfølgelig ikke kan komme på tale. Det er lige præcis, hvad man byder de få husdyrbrug, der er beliggende et sted, hvor nogle biologer har fundet kvælstoffølsomme blomster.

Men selvfølgelig rammer det her jo ikke særligt mange husdyrbrug – og mindretal må man åbenbart gerne behandle decideret dårligt. Grundloven skal beskytte borgerne mod politikernes pludselig indfald og skøre regler. Og lige præcis ammoniakreglerne til ammoniakfølsom EU-natur er af den type. Jeg håber, at landbruget får held med deres kommende retssager. Og jeg ærgrer mig mest af alt over, at vi ikke herinde i Folketinget kan finde en løsning, uden at det hele skal rulles op for retten.

Ny henvendelse til ministeren

Jeg forsøger løbende at gøre noget i forhold til problemet. I anledningen af det varslede retsopgør vil jeg på ny henvende mig til ministeren på området med henblik på at ændre fremtiden for de berørte landbrug.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i pressen, du kan eksempelvis se udgaven på Effektivt Landbrugs hjemmeside HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Du kan læse mere om sagen i linket herunder).

Retsopgør om ammoniak fra husdyrbrug – det er nu, det gælder!

Scroll to Top