”Forbrugeren har altid ret!”

Landbruget skal have respekt for såkaldte bølger i samfundet, lød det på mandag aftens webinar – hvor det dog blev slået fast, at der også i en ”veganer-tidsalder” er stor kødefterspørgsel

jeppe-1

”Jeg er bekymret for rammevilkårene – men markedet er der!”

Sådan lød det mandag aften fra Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Kiær om det at være kødproducent i Danmark anno 2021. Udsagnet kom, da BL i samarbejde med journalist og ordstyrer Jeppe Søe arrangerede endnu et webinar for alle interesserede.

Denne gang tog onlinemødet udgangspunkt i den såkaldte veganske bølge og andre bevægelser á la eksempelvis økologi. Her kunne de mange deltagere høre bl.a. flere landmænd, en dyrlæge, en forsker, en avismand, en økologi-sektorchef samt en kendt filmproducent ytre sig om især behovet for mere dialog mellem by- og landboere.

Mange råber op – få lytter

”Mange vil gerne råbe op – få vil lytte”, som den sidstnævnte – Peter Aalbæk – formulerede det.

Han har selv gjort sit til at forbedre dialogen ved at være med til at etablere et nyt boligområde hjemme i Herfølge, hvor omkringliggende landbrug leverer både byggematerialer og fødevarer. Filmmanden understregede, at han aldrig har mødt en natur- eller dyrefjendtlig landmand.

Prognoserne viser stigende kødsalg

At hoppe med på forbruger-vandringer medfører løbende modernisering af produktionsmetoderne herhjemme – men er imidlertid ikke ensbetydende med, at danske landmænd nødvendigvis bør droppe svine- eller mælkeproduktionen af hensyn til de veganere, som fylder meget i debatten. Prognoserne viser således stigende international kødefterspørgsel, kunne BL-direktør Hans Aarestrup dokumentere på mandagens webinar.

”Dansk landbrug leverer det, som markedet efterspørger – hverken mere eller mindre”, lød det fra direktøren.

Kritik af hovedstadspressen

Og som Effektivt Landbrugs chefredaktør Jacob Lund-Larsen sagde det – med henvisning til, at 80 % af den danske kødproduktion eksporteres til udlandet:

”Få procent af danskerne er vegetarer eller veganere, og de skal jo ikke diktere, hvad vi skal producere til udlandet”.

Selvsamme Jacob Lund-Larsen skød også på mainstream- og hovedstadspressen, da han skulle forklare, hvorfor producenterne indimellem forekommer at være langt fra forbrugeren – og omvendt. Effektivt Landbrug har eksempelvis skrevet side op og side ned om bl.a. det lave antibiotikaforbrug samt den høje dyrevelfærd i dansk landbrug, men…

”Som så mange landmænd ofte siger til mig efterfølgende: Hvor ville de ønske, at dén artikel i stedet havde stået i dagbladet Politiken”, forklarede chefredaktøren.

Se mødet herunder

BL-bestyrelsesmedlem, den nordjyske økolog Klaus Aage Bengtson, ramte hovedet på sømmet, da han på et tidspunkt under mandagens debat bekendtgjorde, at ”forbrugeren har altid ret”! Det betyder blandt andet – må vi forstå – at der fortsat er grobund for kødproduktion og såvel konventionelt som økologisk landbrug.

Også Veganerpartiets leder, Henrik Vindfeldt, blandede sig – via kommentarsporet – i debatten mandag aften.

Du kan se hele webinaret om landbruget og ”bølgerne” enten på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside HER eller på Bæredygtigt Landbrugs facebookside HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

2 kommentarer til “”Forbrugeren har altid ret!””

  1. DE grønne skrev i J P at vi skulle reducere kosten til 30 % kød og 70% vegatabilsk kost. De skulle måske lige undersøge hvad de skriver. EN dansk familie har en normal kost på fra 10 % til 20 % kød. Resten er mel , gryn grøntsager frugt kartofler gullerøder mm.
    Men misinformation er jo disse partiers varemærke.

    1. Det var da noget af en påstand, at de grønne partier altid misinformerer . Måske har du misforstået hvad de skrev. Men vi skal alle reducere vores kødforbrug for at sikre vores børn og børnebørns fremtid og her kunne bæredygtigt landbrug godt hjælpe til. I kunne tænke jer om og omlægge dansk landbrug til produktion af grønne afgrøder og gradvis udfase produktionen af svin. Det vil være en stor fordel for miljøet og CO2 regnskabet og vi skulle ikke længere importere sojaskrå fra Brasilien og være medvirkende til regnskovens ødelæggelse. Forøvrigt misinformere bæredygtigt landbrug om effekterne af landbrugspakken og I ville ikke have forskernes resultater frem omkring miljøeffekterne af den øgede gødningsmængde!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.