Hør BL-æresmedlem Knud Jeppesen i radiodebat om nyt klimaudspil

Dansk landbrug er en del af løsningen, ikke problemet – lød det torsdag eftermiddag i P1 Debat fra både Jelling-landmanden og Danske Svineproducenter

knud-jeppesen

Klimaaktivist Caroline Bessermann fra Den Grønne Studenterbevægelse og SF’s fødevareordfører Signe Munk fik fornemt modspil, da P1 Debat torsdag eftermiddag inviterede til debat om regeringens nye udspil vedrørende en grøn omstilling af dansk landbrug.

Både Knud Jeppesen – landmand fra Jelling og æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug – samt Kim Heiselberg, som er formand for Danske Svineproducenter, gjorde således de to kvinder samt titusindvis af radiolyttere opmærksom på, hvordan dansk landbrug for længst er i gang med den grønne omstilling.

Landbruget er allerede foran på mange fronter

”Vi er en del af klimaløsningen, ikke klimaproblemet. Vores planter optager CO2 hver dag. Og vi vil gerne gøre endnu mere”, forklarede Knud Jeppesen i radiodebatten.

”Vi er allerede foran på mange fronter”, lød det fra Kim Heiselberg – som både berettede om landbrugets generelle evne til at reducere CO2-udledningerne men også konkretiserede, hvordan man hjemme på hans egen svineproduktion lidt udenfor Skjern har formået at gøre en indsats for klimaet.

Knud Jeppesen skældte i udsendelsen ud på den socialdemokratiske regering, fordi den lægger op til at bruge en del af landbrugsstøtten på at opkøbe lavbundsjord.

”På den måde fodrer man os med vores egen hale”, forklarede Jelling-landmanden – som ligeledes kritiserede planerne om at booste økologien, selv om denne niche absolut ikke er mere klimavenlig end konventionel landbrugsproduktion.

”I øvrigt er det beskæmmende at høre på alle dem, der vil have os til at producere alt muligt andet end det, vi laver i dag. Vi producerer jo det, forbrugerne vil have”, sagde Knud Jeppesen.

Efterspørgslen styrer forbruget

Caroline Bessermann har tydeligvis ikke megen forståelse for, at det er efterspørgslen, der styrer produktionen i et frit marked. Hun mener således, at danske landmænd – trods kæmpe internationalt behov for eksempelvis svinekød – i stedet skal til at producere plantemad. Klimaaktivisten var bemærkelsesværdigt nok ikke kun i clinch med udsendelsens landmænd, men også den socialdemokratiske ordfører Anders Kronborg.

”Jeg er stolt af den danske landbrugsproduktion. Der er ikke noget ved at være foregangsland, hvis arbejdspladserne flytter ud af landet. Vi skal ikke have mindre kødproduktion i Danmark”, mente Anders Kronborg, dog uden at forholde sig til, at flere elementer i regeringens udspil kan gøre det vanskeligt at bevare denne produktion.

Radiolytterne blev under udsendelsen klogere på et ord, der med garanti bliver et mere kendt begreb under de kommende landbrugsforhandlinger: Pyrolyse – der kort fortalt handler om at omdanne halm, kolort og gylle til brændstof.

Jo, dansk landbrug er klimaeffektivt!

Danmarks Radio har ofte været kritiseret for landbrugs-fjendtlig vinkling i sine programmer. I forbindelse med torsdagens radiodebat fastslog værten Gitte Hansen dog som et faktum, at dansk landbrug er blandt de mest effektive i verden, også når det gælder klima. Dén melding er der med garanti blevet taget godt imod i mange stuer rundt om i det ganske land – om ikke andet udenfor de større byer…

Du kan høre den tre kvarter lange P1-udsendelse via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top