Beton i Miljøministeriet

Lad os nu få truffet nogle beslutninger på et oplyst og fagligt grundlag, der tåler at blive gået grundigt efter i sømmene – også af udenlandske eksperter

fjord-22.-juli-2013

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Hvis der er noget i denne verden, der er usikkerhed om, så er det landbrugets påvirkning af vandmiljøet.

Derfor vil det kun være helt naturligt, at forskellige eksperter på området høres. I både ind- og udland.

Miljøministeren skubber danske eksperter foran sig

Det har Danmarks miljøminister Lea Wermelin (S) imidlertid pure afvist. Hvorfor vides ikke præcist. Men måske er det, fordi de danske eksperter, hun skubber foran sig, siger ting, der falder i tråd med miljøministerens politik.

Der er med andre ord beton i Miljøministeriet.

Ikke mindst hos den øverste, politiske chef. For hvorfor i alverden dog ikke få så bredt et fagligt fundament at stå på som muligt, når der skal træffes vidtgående, politiske beslutninger omkring måltallet for kvælstof?

Igen nye tal på vej…

Som vi kunne afsløre i tirsdagens avis, så har Lea Wermelins eget ministerie nok engang regnet på tallene, og nu er der så igen nye tal på vej. Fra Lea Wermelins ministerkollega, fødevareminister Rasmus Prehn (S), lyder det da også diplomatisk i dagens spalter, at ”…der er jo lidt usikkerhed om de her ting”. Og Rasmus Prehn tilføjer, at han godt kan se det hensigtsmæssige i at få lavet konsoliderende beregninger. Altså den ”second opinion” på måltallet, som landbruget helt berettiget har efterspurgt.

Naturligvis skal al viden på bordet i denne vigtige sag. Det har landbrugserhvervet naturligvis krav på. Men det har den danske befolkning også.

Anbefalinger bør udfordres

Vi har alle ret til at vide, om de beslutninger, der bliver truffet omkring vores fælles vandmiljø, har bestået den forskningsmæssige lakmusprøve – også internationalt – eller om de faglige beslutninger og anbefalinger tages i et mere eller mindre lukket forum på Aarhus Universitet – uden egentlig at blive fagligt udfordret.

Om vi nu får en ”second opinion” i sagen, afhænger naturligvis af magtkampen mellem Lea Wermelin og Miljøministeriet og Rasmus Prehn og Fødevareministeriet. Logikken tilsiger helt åbenlyst, at der kommer ekstra ekspertøjne på sagen. Ikke mindst set i lyset af, at der nu igen er ændrede tal på vej fra Miljøministeriet.

Fuld gennemsigtighed og friske forskerøjne

Kære miljøminister: En fastlåst beton-tilgang til dette vigtige spørgsmål hører ikke nutiden til. Og det klæder ikke en moderne minister at afvise fuld gennemsigtighed og friske forskerøjne på sagen.

Skulle det alligevel blive tilfældet, at beton-tankegangen slår igennem, vil de, der mener, at de danske måltal for kvælstof ikke tåler et internationalt, fagligt tjek, jo få ret. For hvad er der i grunden at skjule? Lad os nu få truffet nogle beslutninger på et oplyst og fagligt grundlag, der tåler at blive gået grundigt efter i sømmene – også af udenlandske eksperter.

(Indlægget har også været bragt som leder i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineversion via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top