Overvågning af sundhed såvel som miljø

Nu kan spildevandet blive testet for coronavirus, men selvfølgelig bør alle relevante stoffer inddrages - skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

Gustav Garth-Grüner 4

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Glumsø

Nu kan spildevandet blive testet for coronavirus.

Folketinget har nemlig vedtaget en lov, der giver mulighed for at overvåge spildevand for smitsomme sygdomme – helt ind til det enkelte toilet. Myndighederne kan dermed opdage smittespredning, inden de pågældende beboere selv oplever symptomer. Denne befolkningsovervågning vil hjælpe smitteopsporing, lyder begrundelsen.

I Bæredygtigt Landbrug har vi længe talt for at teste vandet for kemikalier. Når man opdager miljøfremmede stoffer i større mængder i vandmiljøet, kan man jo også opspore kilden der.

Metoden kunne måske have opdaget kilden til f.eks. PFOS-forureningen af marker med græssende kreaturer langt tidligere. Metoden kan også opspore bypass og overløb af urenset spildevand fra rensningsanlæg, hvori der er miljøfremmede stoffer, og i det hele taget opklare, om der er miljøfremmede stoffer i miljøet, og hvor de kommer fra. Også hvis store mængder miljøfremmede stoffer stammer fra landbruget.

For selvfølgelig skal alle relevante stoffer inddrages – specielt dem, der har lukket vandboringer de senere år – herunder både træbeskyttelsesmidler (DMS) og totaludryddelsesmidler (BAM), der for begges vedkommende intet har med moderne landbrugsdrift at gøre.

Når man kan overvåge for sundhedens skyld, så kan man vel også for miljøets.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse landsdækkende og lokale medier, blandt andet den trykte udgave af Ekstra Bladet, du kan eksempelvis se Maskinbladets hjemmesideversion via linket HER samt Effektivt Landbrugs onlineudgave HER).

Scroll to Top