Landbruget – et overreguleret erhverv

Politikerne må genoprette tilliden til at drive landbrug i Danmark. Tre forfattere anbefaler at være åbne overfor nabolandes fremgangsmåder

Forfattere til bogen om
"Landbrugsledelse"
Foto: Søren Wesseltoft 21.01.2013

Af Bjarne Jensen, Vestskoven 40, Brønderslev, Gustav Schroll, Lykkenssædevej 18, Ringe, og Torben Vagn Rasmussen, Nordskovvej 3a, Herfølge

Danmark med 2,6 mio. ha landbrugsjord har mistet 260 mia. kr. af nationalformuen ved den forfejlede landbrugs- og miljøpolitik i forhold til Skåne på den anden side af Øresund og endnu mere i forhold til Holsten.

Jordpriser i Danmark og nabolandene Skåne og Nordtyskland afspejler forholdet. Landene har samme klima- og jordbundsforhold og overholder samme EU-vandrammedirektiv.

DKK Kilde 2007 2012 2020
Danmark Danmarks Statistik 250.000 150.000 150.000
Skåne Skånegårde AB 150.000 200.000 250.000
Holsten StatistikNord 2018 110.000 210.000 340.000
Mecklenburg DE Statistik 2018 40.000 95.000 155.000

Det er gået skævt med værdiskabelse for landbruget i Danmark, fordi staten har hånden fremme og udhuler værdi. Det er sket ved:

1) at indføre kvote for tilført kvælstof under planternes behov og krav til efterafgrøder eller brak efter kornhøst samt dyrkningsrestriktioner gennem datokrav.

2) afgifter og skat på produktionsmidler, som nabolande ikke har, samt:

3) promovering af økologi på bekostning af udvikling af landbruget.

Vi tre kronikskribenter er mangeårige landmænd, der i regi hos professor Erik Johnsen, CBS, har udgivet bogen ”Ledelse i Landbruget”, 2013. Vi pegede på ulige konkurrencevilkår for danske landmænd i forhold til nabolande.

EU-tilskud inddrages af staten

Danmark modtager ca. 8 mia. kr. fra EU’s landbrugsprogram. Landmændene får heraf udbetalt 7 mia. kr. i arealtilskud. Den sidste mia. kr. bruger staten til tilskud til økologi og landdistrikter. Staten inddrager alle 7 mia. plus 1 mia. gennem tabt udbytte ved kvote for kvælstof (1750 kr./ha) 4,5 mia kr., pesticidafgifter 1 mia. kr., kontrolafgifter 0,3 mia. kr., adm. byrder 0,5 mia. kr., efterafgrøder 0,7 mia. kr. og jordskatter 1 mia. kr.

”Landbrugspakken 2016” lempede på loftet for kvælstof, fordi kvælstof er vigtigste næringsstof for, at planterne kan gro. Efterfølgende gennemførtes administrative indgreb til at begrænse kvælstoftildeling til markerne, så ”Landbrugspakken” reelt er elimineret. Det drejer sig om ”kvælstofkort” fra Aarhus Universitet, der geografisk og efter afgrøde bestemmer mængden af tilladt kvælstof, dertil arealkrav til eftergrøder, som hindrer arealer af hvede og vinterbyg samt urealistiske krav til at udnytte husdyrgødning.

Restriktionerne har medført, at den danske jord kun udnyttes med 70-80 %. Det betyder for lidt udbytte og for lavt indhold af protein.  Professorerne Kirchmann og Bergström, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala, udarbejdede i 2017 en Second Opinion på de danske vandmiljøplaner. De konkluderede, at det danske system begrænser udbytte uden at være bedre for miljø. Se www.omlandbruget.nu

Smart svensk system uden restriktioner

Vore nabolande bruger andre fremgangsmåder til at overholde EU-direktiver for vandmiljø.

Sverige har opnået laksevandskvalitet i åer og farvande og gødsker efter planternes behov uden kvælstofloft. Det drejer sig om satellitstyret gødningstildeling efter biomasse på hver mark, klorofyl/fotosyntese måles til at bestemme behov i vækstsæsonen.

Hver gård udarbejder en næringsbalance efter høst, hvor tildelt gødning og udbytte i kg og protein sammenstilles i en algoritme fra Sveriges Landbrugsuniversitet. Resultatet viser udnyttelsen af næringsstoffer, hvorved landmanden kan minimere udledning. I Skåne har man etableret 1500 minivådanlæg, der opsuger næringsstoffer fra udyrkede og dyrkede arealer samt skove inden udløb i åer og farvande. Anlæg er finansieret af den del af EU-tilskud, som ikke tilgår landmænd kontant.

I Danmark forhindrer administrative kriterier og egnethedskort fra Aarhus Universitet anlæg af minivådområder, kun godt 100 anlæg er i drift.

Økologi en blindgyde

Økologisk landbrug bliver med tilskud promoveret som vejen frem af politikere. Professor Jørgen E Olesen, Aarhus Universitet, skrev forleden i Berlingeren, at økologi er dårligt for klimaet, fordi 30-50 % mindre udbytte er for lavt i forhold til arealanvendelse. Professorerne Kätterer og Kirchmann m.fl. fra SLU har dokumenteret det samme. Dertil anfører professorerne, at økologi er vejen til sult i verden med stigende befolkning og desuden ikke er bevist sundere. Uændret produktion af mad i Sverige ville kræve, at 841.000 ha skov bliver fældet. I Danmark har vi kun 414.000 ha skov at tage af. Landbrugsareal er det samme i Sverige og Danmark.

Tillid må genskabes

Dansk landbrug er overreguleret med restriktioner og afgifter, som ikke bare kan overvæltes på forbrugerpriser. Initiativrige landmænd har flyttet aktivitet til nabolande. I 2020 drejer det sig om en aktivmasse på 60 mia. kr. eller 15 % af danske landbrugsaktiver på 400 mia. kr. (2,6 mio. ha gange 150.000 kr.).

Politikerne må genoprette tilliden til at drive landbrug i Danmark. Vi anbefaler politikerne at være åbne overfor nabolandes fremgangsmåder. Metoder i nabolande giver rentabelt landbrug under hensyn til miljøet og overholdelse af EU-vanddirektiv.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Avisen Danmark, der er fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen  Jysk Fynske Medier A/S – du kan se onlineudgaven via linket HER. Gustav Schroll er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top