Åh, det er en skam…

Et af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer kommenterer situationen på det langelandske Skovsgaard Gods

Peter Bohsen hos BL

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Skovsgaard Gods på 389 ha fik million-underskud igen-igen i 2020. Besøgslandbruget på Langeland fik simpelthen så mange gæster, at de druknede i tilstrømningen.

Åhh – det er en skam.

Tidligere har årsagen til underskuddet været, at den økologiske produktionsform er svær. Ja, det kræver at drive landbrug – også økologisk. Der er heldigvis mange landmænd, der gør det forbilledligt – men ikke Skovsgaard – der ellers skulle være et foregangs- og demonstrationsbrug med en økonomisk bæredygtig produktion.

Åhh – det er en skam.

Skovsgaard burde have en fordel, idet de nuværende ejere fik godset forærende. Dermed er de ikke tynget af gæld med renter og afdrag, som andre landbrug. Alligevel er der underskud.

Åhh – det er en skam.

Nu skal godset så omlægges til vild natur med vildgræsning med kvæg, vildheste og grise. Målet er at skabe levesteder til truede arter og at producere fødevare på naturens og klimaets præmisser. Det betyder, at dyrene ikke fodres og aldrig kommer på stald, men i stedet lever vildt på arealet og af det, de selv kan finde i naturen eller rettere i en 245 ha stor indhegning. Vi har set, hvordan denne form for dyrehold er gået andre steder.

Åhh – det er en skam.

Offentligheden vil have fri adgang til området, ligesom friluftsliv og naturformidling skal styrkes. Men der må jo endelig ikke komme for mange gæster forstås – for så drukner godset jo i gæsterne.

Åhh – det er en skam.

Skovsgaard Gods er ejet af Danmarks Naturfond under Danmarks Naturfredningsforening og har samme præsident, nemlig Maria Reumert Gjerding.

Åhh – det er en skam.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top