Dansk landbrugs skæbnetime

Tiden er ikke til at stække et erhverv, der gennem generationer har leveret den velstand, som vi alle har nydt godt af, lyder det fra folketingskandidat

halmhøst-1

Af Jens Kloppenborg, folketingskandidat for Venstre, Østjyllands Storkreds

Der er meget på spil, ikke kun for dansk landbrug, ikke kun for de mange tusinde østjyske arbejdspladser, der er afhængige af et velfungerende landbrug, men så sandelig også for hele Danmark.

Ingen tvivl om, at Danmark skal igennem en grøn omstilling, hvor vi får nedsat vores udledninger af CO2 og andre gasarter. Vi er i fuld gang med at udfase den fossile brændsel til fordel for en elektrificering af så meget som muligt. Der, hvor vi ikke kan sætte et stik til strømmen, såsom lastbiler, traktorer, fly og fragtskibe, her vil Power to X, hurtigere end vi tror, kunne erstatte den sorte diesel.

Derfor har vi evnen

Boliger og industribygninger bliver energirenoveret i stor stil. Alt sammen skal det tjene til, at vi kan få nedsat vores CO2-udslip, og vi er i fuld gang. Det er vi, fordi vi, udover viljen, også har evnen til at løfte denne store opgave. Evnen har vi, fordi vi har en bundsolid og stærk økonomi.

Denne solide økonomi er ikke kommet af sig selv. Den er kommet af, at vi danskere står tidligt op, går på arbejde, og rigtig mange af os udfører et stykke arbejde, der også giver eksportkroner hjem til Danmark. Uden denne store eksport af varer fra dansk landbrug og industri ville vi ikke have evnen til at sætte de grønne ambitioner så højt, som vi har valgt at gøre.

Landbruget er et mønstereksempel

Dansk landbrug er et mønstereksempel på, hvordan man kan forædle produkter af høj kvalitet og med et lavere CO2-udslip end andre lande, vi normalt sammenligner os med. Dette skal naturligvis ikke være en sovepude. Selvfølgelig skal landbruget også tage sin tørn, herom ingen tvivl. Men som vi ikke vil acceptere nedlukningen af andre sunde erhverv, så vil vi naturligvis heller ikke se dette ske for dansk landbrug.

Hvis andre lande drev deres landbrug lige så effektivt som danske landmænd, ville den globale CO2-udledning være lavere, end tilfældet er. Derfor opnår vi ikke mindre CO2-udslip af, at dansk landbrug bliver prygelknabe, men vi vil derimod opleve, at vi som land bliver fattigere, og det globale CO2-udslip vil stige, hvis landbrugsproduktionen flytter til eksempelvis Østeuropa.

Gid budskabet må trænge ind på Christiansborg

Derfor er tiden ikke til at stække et erhverv, der gennem generationer har leveret den velstand, som vi alle har nydt godt af. Må det forhåbentligt trænge ind bag Christiansborgs tykke mure, hvor landbrugets skæbne afgøres i disse dage.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i bl.a. Randers Amtsavis, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top