Mad skal vi da have

Mon også Kjeld Hansen behøver noget at spise - spørger BL-bestyrelsesmedlem efter endnu et hårdt angreb på dansk fødevareproduktion

halmhøst-2

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Kjeld Hansen, bedre kendt som Gylle-Kjeld, er igen, igen på krigsstien imod den danske fødevareproduktion – nu med en gang kogen suppe på allerede tilbageviste påstande.

Den danske intensive produktion af mad skaber fødevarer til 15 mio. mennesker – og er den mest miljø- og klimavenlige produktion, der findes. Vi har et klima og en jordbonitet her i Danmark, der er egnet til fødevareproduktion – derfor har vi en forpligtelse til at være med til at producere mad.

Jo, Kjeld Hansen, du har ret: Al produktion og alt liv sætter sine spor. Også fødevareproduktionen, derfor er det vigtigt, at den foregår her i Danmark, hvor den sætter de mindste spor. For mad skal vi vel blive ved med at have.

Det er samtidig vigtigt at vide, at hver eneste plante, vi har i Danmark, er et lille vidunder af en maskine, der optager CO2 fra luften og næringsstoffer fra jorden. Det omdanner landmandens planter til føde og foder. På de intensivt dyrkede marker, som du skælder uberettiget ud på, optages mest CO2. Tæl nu det med i klimaregnskabet, og du vil forstå, hvor nyttigt dansk landbrug er. Vi landmænd arbejder hver dag på at få en endnu mere klima- og miljøvenlig produktion. Men udvikling koster penge, og det er den udvikling, landbruget – som alle andre sektorer – får fælles midler til.

Ja, danske landmænd tjente penge i 2020. Ikke det beløb du nævner – men nok til at kunne afbetale på gæld og kunne leve sammen med vores familier. Det er nødvendigt for, at produktionen kan fortsætte. Og det skal den.

Kjeld Hansen – jeg vil gerne have, at mine børn får mad hver dag – ud fra det, du skriver, er jeg ikke sikker på, at du behøver noget at spise.

Vi landmænd arbejder hver eneste dag for at skaffe den mad, som 15 mio. mennesker lever af. Så miljøvenligt og klimavenligt som det overhovedet kan lade sig gøre. Og det er jeg faktisk stolt af.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top