Regeringens kompensation er en hån mod landmændene

Vi støtter den grønne omstilling, men kun når den ikke går ud over dem, der skal give mest for at gøre den til en succes - skriver to DF'ere

Lise Bech

Af René Christensen, miljøordfører, og Lise Bech, landbrugsordfører, begge Dansk Folkeparti

I de igangværende landbrugsforhandlinger har regeringen lagt op til udtagelse af mindst 88.500 hektar lavbundsjorder og randarealer inden 2030 for at mindske CO2-udslippet.

Det er endnu en møllesten om halsen på vores dygtige landmænd, der allerede har gjort en kæmpe indsats for at omstille sig til en grøn fremtid med store investeringer i bæredygtighed, og som siden 1990 har reduceret CO2-udledningen med 36 procent pr. kg. fødevare.

Udtagningen af lavbundsjord kan være et udmærket værktøj, hvis man får lavet en ordentlig kompensation set i forhold til, at den nuværende støtte er koblet op på jorden.

Her er det landbrugsminister Rasmus Prehns intention at spise landmændene af med en kompensation på sølle 70 millioner kroner årligt, hvilket på ingen måde står mål med omkostningerne for landmændene.

Dertil vil den samlede pakke fra regeringen resultere i et tab af arbejdspladser i Danmark, som bare vil blive flyttet til andre lande i stedet, hvilket næppe kan være i regeringens interesse.

I Dansk Folkeparti går vi i stedet ind til forhandlingerne med et mål om, at landmændene skal have en rimelig kompensation samt en indkøringsperiode, hvor de kan indstille sig på de nye tilskudsmodeller.

Vi støtter den grønne omstilling, men kun når den ikke går ud over dem, der skal give mest for at gøre den til en succes.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs netversion via linket HER. Skribenterne har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top