De er vilde i Tønder

Sønderjysk kommune vil reducere CO2-udledningen med nyt projekt - der imidlertid blot indskrænker fødevareproduktionen...

Peter Bohsen hos BL

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Tønder Kommune arbejder på at blive Danmarks vildeste kommune – de kandiderer flot, når de i en pressemeddelelse den 29. september roser sig af at nedsætte CO2-udledningen ved at vådlægge tørvejord.

Regnestykket skal vendes på hovedet.

Ved at afbryde dræn i 42 hektar tidligere landbrugsjord og udlægge dem i permanent græs vil udledningen ikke falde, men stige. Når jorden får lov til at være våd og blive mere våd, men ikke fuldstændig oversvømmet, vil den stadig udlede CO2.

Hvis Tønder Kommune skal stoppe udledningen af CO2, skal jorden sættes helt under vand, det er en af forudsætningerne for at stoppe omsætningen af organisk materiale til CO2. Vådlægges det ikke helt, vil omsætningen forsætte blot med større udledning af både lattergas og metan.

Det, man gør nu, er udelukkende at indskrænke fødevareproduktionen. Og det er da helt vildt.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis se Effektivt Landbrugs netudgave HER samt Maskinbladets hjemmesideversion via linket HER).

Scroll to Top