Ekspert: Økologi belaster klimaet

Økologisk fødevareproduktion udleder langt flere drivhusgasser end konventionelt landbrug, lyder det fra centerleder på Syddansk Universitet

Klaus Åge, økologisk planteavler

Politikerne på Christiansborg har netop vedtaget en såkaldt klimavenlig handlingsplan, der bl.a. indbefatter mere økologi. Hvilket ellers ser ud til at være noget af en modsætning.

Økologi er således på ingen måde svaret på de allerstørste udfordringer, som planeten står overfor: Global opvarmning samt fødevaresikkerhed for klodens voksende befolkning.

Tværtimod.

Sådan lyder det fra Morten Birkved, som er underviser og centerleder på Lite Cycle Engineering under instituttet for grøn teknologi på Syddansk Universitet. Han kalder økologiske varer for en ”egoistisk, selvcentreret og navlepillende tankegang” – og mener, at økologi er luksus for de rige i Vesten, men samtidig belaster klimaet globalt.

”Indimellem er man nødt til at provokere for at få folk til at tænke sig om. Og folk er netop blevet tudet ørerne fulde med, at økologi er sagen. Men økologi er ikke bæredygtigt. Økologisk fødevareproduktion udleder langt flere drivhusgasser end konventionelt landbrug, fordi der skal anvendes langt større landbrugsarealer”, siger Morten Birkved til Kristeligt Dagblad.

”Derudover kræver økologisk drift, hvor der ikke anvendes kunstgødning eller pesticider, også i højere grad en mekanisk bearbejdning af jorden ved hjælp af maskiner, der typisk anvender fossile brændstoffer”, pointerer centerlederen.

Du kan – hvis du abonnerer på avisen – læse hele artiklen fra Kristeligt Dagblad via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top