Vigtigt at bevare Danmark som landbrugs-foregangsland

Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær understregede på stort debatmøde i weekenden, at forbrugerne styrer produktionen

rosendal-10

Lørdagens møde på Rødding Højskole om klima, landbrug og fødevareproduktion blev mere nuanceret end så mange andre offentlige diskussioner om den grønne omstilling. Det skyldtes ikke mindst, at Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær var inviteret i panelet og spillede en hovedrolle i debatten.

”Danmark er et foregangsland, når det gælder miljø- og klimavenligt landbrug. Og det er vigtigt, at vi forbliver et foregangsland”, sagde Peter Kiær.

Han forklarede, hvordan man både hjemme på hans midtsjællandske bedrift og i dansk landbrug generelt løbende har omlagt produktionen til gavn for den verden, vi lever i.

”Man taler hele tiden om, at nu skal vi danske landmænd i gang med den grønne omstilling. Vi er for længst i gang med den grønne omstilling. Vi tager ansvar i dansk landbrug! Og nej, vi er ikke i mål endnu, men vi er i fuld gang”, tilføjede han.

Han fik opbakning fra både Kristendemokraternes formand Isabella Arendt og Venstres folketingskandidat på Lolland, stifteren af fødevare-tænketanken Frej, Iben Krog Rasmussen:

”Så længe vi har produktionen i Danmark, kan vi forbedre produktionen”, som sidstnævnte formulerede det.

Magasinet Ræson var arrangør af weekendens konference ”Folket & Magten” på Rødding Højskole, dette år med undertitlen ”Tid til nye visioner i politik?”. Den kendte tv-vært Clement Kjersgaard og hans medredaktører på Ræson – bl.a. Vilhelm Juhler Kjær, som styrede klimadebatten lørdag formiddag – inviterer hvert år politikere, eksperter og meningsdannere til den sønderjyske højskole for at møde ”folket” til 48 timers politisk diskussion og samtale. Arrangementet har hver gang pæn stor mediebevågenhed.

Den politiske ordfører for Veganerpartiet, Michael Monberg, deltog også i debatten med Peter Kiær og talte sædvanen tro om især at droppe eller i det mindste neddrosle den animalske produktion i Danmark.

”Er vi et foregangsland? Det må da være i at ødelægge vores miljø og klima”, mente han.

Michael Monberg undlod dog behændigt at besvare det spørgsmål, som Peter Kiær efterfølgende stillede både ham og resten af forsamlingen:

”Hvem skal så producere vores grise, hvis ikke her i Danmark? Den globale efterspørgsel er der jo stadig!”

Iben Krog Rasmussen gik ligeledes i rette med Veganerpartiets politiske ordførers og andre klimaaktivisters dommedags-retorik:

“Man taler om, at den ene generation har stjålet den næste generations fremtid. Der er altså ikke nogen, der har stjålet nogens fremtid – fremtiden er noget, vi skaber sammen”, sagde Venstre-kandidaten.

Peter Kiær talte i løbet af debatten om gravalvorlige emner som klimaforandring, halekupering, gylleforsuring plus landbrugsaftalen og dens bindende mål. Men han fik også flere gange forsamlingen på Rødding Højskole til at grine, for eksempel når han benævnte sine tre meddebattører i panelet som “uskyldsrene” politiske kandidater, som endnu ikke er blevet ramt af de politiske realiteter.

En af BL-formandens vigtigste pointer var, at landbrugets produktion i sidste ende er dikteret af hr. og fru Jensens handlinger nede ved købmanden:

”Og jeg producerer skam gerne både havredrik og plantefars, hvis det er det, forbrugerne efterspørger. Jeg skal nok være klar”, lød det fra Peter Kiær.

Svineproducenten fra Haslev understregede dog i samme øjemed, at han absolut ikke har nogle problemer med at afsætte svinene p.t. I øvrigt viser både OECD’s og FN’s fødevareorganisation FAO’s prognoser da også, at den internationale efterspørgsel efter kød vil stige kraftigt i de kommende mange år…

Flere nuværende og tidligere landmænd havde taget turen til Rødding for at overvære eller ligefrem deltage i lørdag formiddags debat. Det gjaldt bl.a. Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem Peter Rosendal – som også blandede sig i diskussionen – samt foreningens faglige rådgiver Jens Lund Pedersen.

På weekendens ”Folket & Magten 2021” deltog også – i andre debatter – politiske profiler som Villy Søvndal (SF) og Henrik Dahl (LA) samt debattører som mellemøstforsker Lars Erslev Andersen, chefredaktør på PioPio, Niels Jespersen, chefredaktør på Kontrast, Mikkel Andersson, politisk redaktør på Altinget, Esben Schjørring, og Cepos-direktør Martin Ågerup.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)

Scroll to Top